Srbsko má problémy s prodejem mražených malin

Majitelé mrazíren, kteří se v Srbsku specializují na výkup malin, mají problémy s jejich dalším prodejem na tradiční evropské trhy.

Důvodem je, že se v Srbsku čerstvé maliny v loňském roce vykupovaly za cenu mezi 4–5 EUR za kilogram a nyní se zmražené maliny na evropském trhu nabízejí i za cenu 1,7 EUR za kilogram.

Ilustrační fotografie

Levné maliny pocházejí především z Ukrajiny, která byla dříve velkým vývozcem malin do Ruské federace. V důsledku probíhající ruské války se proto na evropském trhu objevilo větší množství ukrajinských malin, které jsou dokonce levnější než polské maliny, které dříve patřily v Evropě k těm cenově nejvýhodnějším.

Na trhu se také z důvodu poklesu životního standardu začíná projevovat snížená spotřeba malin. To se výrazně projevuje například na německém trhu, který je tradičním konzumentem srbské produkce. V Srbských mrazírenských provozech proto zůstává kolem 40 % úrody z loňského roku, ale také řádově 10 000 tun malin z roku předchozího.

Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Podle portálu „e-Kapija“ někteří srbští vývozci nakupují levné zahraniční maliny a míchají je s domácími, aby tak mohli prodávat „srbskou“ malinu za přijatelnější ceny. Snaží se tak snížit vzniklé ztráty. Navíc samotní srbští pěstitelé nedostali od mrazíren v přibližně třetině případů vůbec zaplaceno za své dodávky a je proto otázkou, jak se v Srbsku bude vyvíjet letošní sezóna.

Obecně se dá očekávat nízká výkupní cena, protože čerstvá malina dlouho nevydrží a mrazírenské kapacity budou nedostatečné. Česká republika dováží ze Srbska výhradně mražené maliny. Za rok 2022 bylo do ČR dovezeno 376 tun srbských malin za 37,5 mil. Kč. Čerstvé maliny se k nám dovážely především z Polska (v roce 2022 195 tun v hodnotě 43,3 mil. Kč). Z Polska se do ČR dováží také mražené maliny, a to výrazně více než ze Srbska. Dovoz polských mražených malin do ČR činil v roce 2022 celkem 727,7 tun v hodnotě 47,8 mil. Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme