Srbsko na dva měsíce zmrazilo ceny základních potravin

Vláda Srbska na svém zasedání dne 30. listopadu přijala usnesení a vydala nařízení o zmrazení cen u základních potravin.

Opatření se týká potravin, jako jsou krystalový cukr, polohrubá mouka, jedlý slunečnicový olej, vepřové maso (kýta) a UHT mléko s 2,8 % mléčného tuku, a to na 60 dní.

Ilustrační fotografie

Ceny těchto výrobků nesmí překročit hranici cen z 15. listopadu 2021. Usnesení bylo přijato za účelem zabránění cenovým výkyvům na trhu a zmražení cen základních potravin může být, podle potřeby, znovu prodlouženo i po vypršení lhůty 60 dní.

V Srbsku v posledních týdnech výrazně rostly ceny zmíněných potravin a vláda se obávala, aby se trvalý růst cen těchto potravin nepřenesl na ceny dalších potravin. Usnesení by zatím nemělo mít výrazné dopady na české firmy, které dodávají na srbský trh, protože potraviny, na které se vyhláška vztahuje, si Srbsko většinou vyrábí samo.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme