Srbsko nemá dostatek dřeva

Přes trvající zákaz vývozu dřeva jako suroviny je na srbském trhu stále nedostatek dřeva. Domácí produkce nepokrývá zvýšené potřeby domácích zpracovatelů dřeva, a to především výrobců dřevěných pelet.

Srbové v poslední době hromadně nakupují pece a kotle na dřevo a pelety kvůli obavám z nadcházející zimy. Důvodem nejsou jen rostoucí ceny plynu a nafty, ale také možné omezení jejich dodávek. V plynu a naftě je Srbsko zatím zcela závislé na Rusku.

Ilustrační fotografie

Státní lesy však nejsou schopny uspokojit aktuální zvýšenou poptávku a výrobcům pelet dodávají jen kolem 50 % jejich potřeb. Zbytek dřevní suroviny výrobci pelet shánějí od soukromých vlastníků lesů, kde je však aktuální cena až 100 EUR za 1 m3, což je více než dvojnásobek ceny dřeva ze státních lesů.

K situaci s nedostatkem dřeva, kromě zvýšené poptávky, přispělo také to, že v lesích v Srbsku je nedostatek pracovníků a lesní podniky mají většinou zastaralou mechanizaci. Situace s nedostatkem pracovní síly a hospodařením v lesích do budoucna určitě vytvoří zvýšenou poptávku po lesní mechanizaci. To by mohla být příležitost pro mnohé české dodavatele.

Je možné, že se také v budoucnu změní přístup srbského Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství, které v minulosti neposkytovalo žádné dotace na nákup nové lesní techniky, a to ani prostřednictvím fondu IPARD.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme