Srbsko očekává dobrou úrodu slunečnicového semínka

Portál e-Kapija uvedl, že v Srbsku se v letošním roce očekává dobrá úroda slunečnicového semínka. Sklizeň slunečnice bude zahájena teprve v příštím měsíci.

Podle prognózy se v zemi letos sklidí nejméně 735 000 tun slunečnicového semínka, ze kterého se dá vyrobit kolem 350 000 tun slunečnicového oleje.

Ilustrační fotografie

Srbsko má roční spotřebu 80 000–100 000 tun slunečnicového oleje. Zbytek produkce je určen pro vývoz, což je dobrá zpráva i pro české firmy, které se zde tradičně zásobují slunečnicovým olejem. Jen v loňském roce české firmy dovezly ze Srbska slunečnicový olej za necelých 114 milionů Kč.

Srbsko navíc počátkem roku na nějakou dobu zcela zakázalo vývoz slunečnicového oleje a proto má ještě zásoby z loňské produkce. Nyní je opět umožněn vývoz srbského slunečnicového oleje, ale vyvážet smí jenom výrobci, tak aby se předcházelo spekulacím. V Evropě, která byla značně závislá na dodávkách slunečnicového oleje a slunečnicových semínek z Ukrajiny, je o srbský slunečnicový olej velký zájem.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme