Srbsko pokračuje v omezování maximálních cen základních potravin

Srbská vláda na svém zasedání dne 1. prosince 2022 upravila maximální možné ceny základních potravin pro koncové spotřebitele.

Takto je nyní do konce února roku 2023 například omezena maximální maloobchodní cena u některých kategorií vepřového masa.

Ilustrační fotografie

U nejdražší vepřové kýty je stanovena v přepočtu z RSD na 6,39 EUR/kg, vepřová plec má maximální prodejní cenu 6,29 EUR/kg, vepřová krkovice 5,88 EUR/kg a vepřový bůček 5,62 EUR/kg.

Je omezena také cena mouky typu T – 400 (v přepočtu cca 0,72 EUR/kg) a T – 500 (cca 0,67 EUR/kg) a cena cukru krystal v balení jeden kilogram (cca 0,98 EUR/kg). U cukru jsou omezeny i výrobní ceny a velkoobchod má stanoveno, že cukr v balení 1 kg, 5 kg a 10 kg musí dodat do maloobchodní sítě do 15 dnů od jeho nákupu od výrobců. Nově byla také stanovena maximální výrobní cena a maloobchodní cena neporcovaného kuřecího masa (celé kuře), která nesmí přesáhnout 2,72 EUR/kg.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Z omezení bylo vyjmuto UHT mléko, jehož cenové omezení se částečně podílelo na nedostatku mléka na srbském trhu. V rámci stabilizace trhu a jeho zásobování musely být následně zrušeny maximální ceny mléka a na srbský trh se na vykrytí poptávky dovezlo UHT mléko ze zahraničí, především z Polska a České republiky (Mlékárna Kunín). Na stejném zasedání vláda umožnila do 31. 1. 2023 i vývoz dřevěných pelet, a to na základě vývozní kvóty 24 000 tun. Vývoz surového dřeva je i nadále zakázán.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme