Srbsko se chystá investovat do produkce kuřecího a vepřového masa

Koncem loňského roku obdrželo Srbsko z Bruselu informaci, že by po více než 30 letech mohlo znovu začít dodávat na trh zemí Evropské unie vepřové a kuřecí maso a výrobky z nich.

Proces schvalování bude ještě nějakou dobu trvat a pravděpodobně budou nejdříve uvolněny dodávky kuřecího masa a vajec.

Ilustrační fotografie

V Srbsku je nyní více než 1 600 farem na chov drůbeže a 1 050 farem na produkci vajec. Jedná se především o menší farmy, které nemohou konkurovat evropským výrobcům. Tyto farmy ročně vyrobí cca 115 000 tun kuřecího masa a okolo 1,5 mld. kusů vajec.

Téměř celá produkce se však spotřebuje na domácím trhu. Podle Veterinární správy Srbska jsou však v zemi pouze dvě jatka a dva výrobní závody na zpracování kuřat, které splňují evropské standardy.

Priorita při českém předsednictví v Radě EU? Východní partnerství

Očekává se proto, že řada firem bude muset v následujících letech investovat do rozšíření svých výrobních kapacit. To by mohla být příležitost i pro české dodavatele těchto technologií. Srbsko chce těžit z kvality svého masa, při jehož produkci nejsou používána krmiva z geneticky modifikovaných plodin. Jejich použití je totiž v zemi zakázáno.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme