Srbsko vyčlení dotace na produkci cukrové řepy

Podle informací deníku „Politika“ prohlásil srbský prezident Vučić, že stát bude dotovat pěstování cukrové řepy a pro tyto účely bude v rozpočtu vyčleněno 6,8 mil. EUR.

Dotace reaguje na rostoucí ceny obilovin a na skutečnost, že letos bylo v Srbsku cukrovkou oseto o 10 000 hektarů méně než v předchozím roce. I přes letošní snížení oseté plochy odborníci očekávají, že Srbsko bude mít dost cukru jak pro vlastní potřebu, tak i pro vývoz.

Ilustrační fotografie

Podpora pro navýšení ploch osetých cukrovkou je tak pravděpodobně i reakcí na nedostatek cukru v zemích EU a očekávanou potřebu dovozu do EU.

Největší srbská cukrovarnická společnost „SUNOKO“, která v Srbsku provozuje cukrovary v lokalitách Vrbas, Pečinci a Kovačica, očekává, že z letos nasmlouvaných osetých 18 500 hektarů zpracuje kolem jednoho milionu tun suroviny a vyrobí 160 000 tun cukru.

Na výkup cukrové řepy pro příští rok tato společnost nabídla cenu 52 EUR za tunu zpracovatelné suroviny a s ohledem na letošní sucho, které způsobilo problémy farmářům, také podporu 100 EUR/ha oseté plochy.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme