Srbskou úrodu pšenice ohrožuje houbová nákaza

Portál e-Kapija uvedl, že na některých srbských polích pšenice se objevila v Srbsku poměrně vzácná nákaza rzi žluté (Puccinia striformis).

Tato houba se šíří sporami a za dva až tři dny může zasáhnout celé pole. Naposledy mělo Srbsko s touto chorobou problémy v roce 2014, kdy byl rozsah napadení polí značný a úroda pšenice byla o 20–30 % nižší, než se s ohledem na zaseté plochy očekávalo.

Ilustrační fotografie

Houba se letos v Srbsku vyskytla i z důvodu velkých výkyvů počasí a chladného a vlhkého období posledních dní. S ohledem na sporadický výskyt nákazy se zatím nešlechtí pšenice odolná vůči houbě a mohou tak být napadeny všechny druhy pšenice i některé další obilniny.

Jedinou obranou jsou zatím chemické postřiky a přihnojování napadených porostů, což ale znamená dodatečné výdaje, které si řada zemědělců nemůže dovolit. Většinu srbských farmářů vyčerpaly cenové výkyvy způsobené válkou na Ukrajině, ať už se jedná o nárůsty cen pohonných hmot či hnojiv, nebo neprodanou produkci z loňské sklizně, kdy byly narušeny zaběhnuté obchodní toky.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Srbsko má nadprodukci pšenice a její velká část je určená na vývoz do Itálie a dalších zemí. V důsledku války na Ukrajině je nyní přetížena hlavní přepravní cesta srbského obilí, která vede přes rumunský přístav Konstanca na pobřeží Černého moře. Aktuálně se tak řada farmářů v Srbsku potýká s problémem plných obilných sil. Za současné situace totiž svoji pšenici nemohou prodat za cenu, která by jim alespoň pokryla výrobní náklady. Podle neoficiálních informací má nyní Srbsko uskladněno přes 800 tis. tun pšenice, kterou potřebuje prodat.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme