Zdroj: CzechTrade

Srbský Bělehrad je o krok blíže k výstavbě metra

Srbské hlavní město je po podpisu smlouvy o výstavbě depa pro podzemní dráhu Makiš. Metro má v Bělehradu jezdit už za pět let.

Rámcovou smlouvu o projektování a výstavbě depa podzemní dráhy Makiš podepsali v Bělehradě místopředseda srbské vlády a ministr financí Siniša Mali, ředitel komunálního podniku Bělehradské metro Adreja Mladenović a Yang Fan, zplnomocněný zástupce čínské společnosti Power China.

Ilustrační fotografie

Ministr Mali uvedl, že výstavba Depa Makiš, odkud má být v budoucnu řízen provoz bělehradského metra, je klíčová pro další rozvoj městského systému podzemní dráhy. Vybudována má být administrativní budova s operativně-řídícím střediskem, dále podpůrné logistické objekty jako jsou inspekční a opravárenské haly, trafostanice a protipožární stanice.

Součástí výstavby mají být také manipulační plochy a koleje uvnitř depa v délce přes 10 kilometrů, napojení na již existující systém městské hromadné dopravy a úprava ploch o rozloze 34 hektarů okolo areálu depa. 

Rámcová smlouva u tohoto projektu předpokládá investice ve výši až 200 milionů eur, přičemž předpokládaná doba realizace je 60 měsíců. První linka metra o celkové délce 21,4 km by dle plánů měla být uvedena do provozu v roce 2028 a druhá linky by měla následovat o dva roky později.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Srbsko.
Zdroj: biznis.rx

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme