Srí Lanka se zajímá o transformaci ekonomiky

Velvyslanectví ČR v Novém Dillí připravilo ve dnech ve spolupráci s Honorárním generálním konzulátem ČR v Kolombu seminář na téma transformace české ekonomiky a podpora udržitelného ekonomického růstu.

Cílem semináře bylo předat srílanským úředníkům z ministerstva financí přímé zkušenosti z transformace české centrálně plánované ekonomiky na tržní hospodářství s důrazem na hospodářskou a měnovou politiku na pozadí dlouhodobé ekonomické krize na Srí Lance.

Ilustrační fotografie

Seminář, se uskutečnil za finanční podpory Ministerstva zahraničí ČR v rámci naplňování Agendy 2030 a cílů udržitelného rozvoje, připravil přední český ekonom a bývalý vedoucí Centra pro ekonomickou analýzu kanceláře prezidenta Václava Havla pan Miroslav Zámečník. V minulosti pracoval jako člen Národní ekonomické rady vlády ČR, kde se věnoval fiskální politice a protikrizovým opatřením. V 90. letech zastával pozici vedoucího Centra ekonomických analýz v kanceláři prezidenta Václava Havla.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Námět na seminář vzešel z rozhovoru velvyslankyně Elišky Žigové s prezidentem Srí Lanky Ranilem Wickremensinghem v únoru 2023 na Srí Lance, během něhož prezident projevil zájem o prohloubení spolupráce mezi Srí Lankou a ČR v ekonomické oblasti. Prezidenta Srí Lanky zaujal příběh ČR jako státu, kterému se podařilo úspěšně transformovat svoji ekonomiku z centrálně plánovaného hospodářství na vyspělou ekonomiku s tržním hospodářstvím a vysokou konkurenceschopností.

Srí Lanka prochází největší ekonomickou krizí v její novodobé historii a čeká ji řada nepopulárních reforem. Miroslav Zámečník dokázal osmdesáti účastníkům ve dvou dnech přiblížit nejen historické souvislosti, ale díky zkušenostem z praxe poskytnout praktické informace např. z restrukturalizace státních firem.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie).

• Teritorium: Asie | Srí­ Lanka | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme