Stabilizace dodavatelských řetězců v USA se očekává až v roce 2024

Více než polovina manažerů ze společností z oblasti logistiky neočekává „návrat k normálu“ dříve než v první polovině roku 2024, případně ještě později.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SupplyChainBrain (významného informačního hubu z oblasti logistiky) lze očekávat přetrvávající výpadky dodávek až do druhé poloviny roku 2023, kdy se svět bude ještě vzpamatovávat z masivního dopadu pandemie covidu-19.

Ilustrační fotografie

Dalšími důležitými faktory, které brání návratu stabilního prostředí do oblasti dodávek zboží, jsou ozbrojený konflikt na Ukrajině a nedostatek pracovních sil. V takovém prostředí je proto pro společnosti zásadní věnovat zvláštní pozornost úrovni zásob a být schopen velmi rychle reagovat na vývoj na trhu.

Na základě výstupů z průzkumu 75 % manažerů v logistice uvedlo, že příjmy jejich společnosti byly v uplynulém roce negativně nebo velmi negativně ovlivněny problémy v dodavatelském řetězci. Zdaleka nejčastěji byla zmíněna námořní doprava jako problematický způsob, a to v 68 %. Téměř 80 % respondentů uvedlo, že náklady na logistiku vzrostly v období od prosince 2020 do prosince 2022 o 20 – 60 %.

Český dodavatel uspěl v prestižním CERNu. Co tam firmy Arbyd dodala?

Pokud jde o budoucnost, více než dvě třetiny dotázaných zmínily obavy, že se americká ekonomika v příštích 12 měsících překlopí do recese v důsledku rostoucích úrokových sazeb, vysoké inflace a geopolitické nejistoty a následného poklesu spotřebitelské důvěry.

Autor: Petr Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme