Soutěže Firma roku a Živnostník roku 2023: Hlaste se do 30. června

Také 18. ročník soutěží Firma roku a Živnostník roku je otevřený všem malým a středním firmám a podnikatelům. Zájemci mají nejvyšší čas, hlásit se mohou jen do 30. června! Celorepublikoví vítězové budou známí v prosinci.

Příležitost veřejně představit svůj byznys dostávají v obou soutěžích české podniky a živnostníci bez ohledu na zaměření či velikost.

Vítězové předchozího ročníku soutěží IBM Firma roku a Moneta Živnostník roku

„Hledáme inspirativní příběhy úspěšných podnikatelů, tradičních rodinných firem a začínajících nadšenců. Dobré příklady táhnou a my o nich chceme vyprávět,“ informuje David Pavlát ze společnosti Communa, která zajišťuje mediální prezentaci soutěží.

Regionální podnikatelské žebříčky soutěží Firma roku a Živnostník roku každoročně sestavuje odborná porota ve všech 14 krajích České republiky. Do celostátního finálového kola postupují vítězové z jednotlivých regionů. Finále soutěží je tradičně spojeno s galavečerem na Žofíně. Přihlásit se může každý podnikatel, který splní vstupní podmínky, a to prostřednictvím on-line přihlášky (odkaz platný jen do 30. 6. 2023).

Podnikatelé, kteří v soutěži sbírali vavříny loni, nabádají ostatní zástupce firem, aby se zúčastnili. „Podnikatel je zvláštní druh a všichni zažíváme podobné problémy i radosti, kterým zbytek populace úplně nerozumí. Každému účast v soutěži doporučuji. Kromě skvělých kontaktů a výborné atmosféry se o Vaší firmě mohou dozvědět potenciální zákazníci,“ říká vítěz titulu Firma roku Libereckého kraje 2022 a výrobce prémiových domácích sirupů Kitl Jan Vokurka.

Léčiva z placenty a ekologické zemědělství nejvíce zaujaly porotce Firmy roku a Živnostníka roku

„Soutěže jako je Firma roku a Živnostník roku zvyšují povědomí o malých firmách v regionu i celostátně. Ocení práci drobných podnikatelů. Zvednou vaše sebevědomí a díky tomu si uvědomíte, že tu svou práci snad děláte dobře,“ doplňuje vítězka titulu Firma roku Královéhradeckého kraje 2022 Michaela Entrichová (Doučování doma).

Podle Karly Michalíkové, která se v roce 2022 stala nejúspěšnějším živnostníkem Moravskoslazského kraje, mohou podnikatelé účastí v soutěži získat další motivaci a chuť zlepšit se ve svém podnikání.

Propagace úspěšných firem navíc může inspirovat další zájemce o byznys. Lokální podnikání je podle pořadatelů po právu vnímáno jako páteř domácí ekonomiky, a proto je důležité, aby schopní a podnikaví lidé cítili podporu nejen svého okolí ale i odborné veřejnosti a médií.

Nedávné krize ukázaly, že právě drobné regionální podnikání dokáže být velmi houževnaté. Rodinné firmy a živnostníci se museli ze dne na den adaptovat a rychle posouvat svůj byznys směrem k aktuálním možnostem trhu, pružně měnit nabídku služeb, sahat do rezerv či transformovat své podniky.

Kdo se může přihlásit?

Do soutěží se mohou přihlásit živnostníci a malé a střední firmy působící v České republice s nejméně dvouletou účetní historií a s obratem do 1,5 miliardy korun a větší firmy s obratem do 3 miliard korun. Zároveň musejí být minimálně jeden rok vlastníky platného živnostenského listu nebo jiného oprávnění k podnikání.

V roce 2022 tak učinilo na 3000 podnikatelů. Zájemci o účast v letošním ročníku soutěží se mohou do 30. června přihlásit na webu firmaroku.cz. Podnikatelské subjekty mohou být do soutěží také nominovány, a to například svými známými, kolegy, zaměstnanci nebo zákazníky.

Uzávěrka přihlášek30. červen
Zpracování přihlášekčervenec – srpen
Krajská kola7. září – 26. říjen
Finálová porota Živnostník roku7. listopad
Finálová porota Firma roku8. listopad
Celostátní finále14. prosinec

Co podnikatele a živnostníky čeká?

Účastník klání Firma roku 2023 a Živnostník roku 2023 vyplní přihlášku, ve které popíše své podnikání. Účast v soutěžích je zcela bezplatná, soutěžící nehradí žádný poplatek. Registrace zabere jen pár okamžiků.

Slavnostní vyhlášení krajských výsledků proběhne živě v září a říjnu letošního roku ve všech regionech České republiky. O postupu rozhoduje krajská porota, přítomni jsou také regionální novináři.

Vítěz z každého kraje postoupí do celorepublikového finále, v němž bude udělen titul Firma roku 2023 a Živnostník roku 2023. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v prosinci letošního roku v Praze na Žofíně za přítomnosti České televize. Portál BusinessInfo.cz je mediálním partnerem soutěží.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme