Startup Festada pomáhá farmářům udržovat přehled o jejich stádech

Studentka brněnské Mendelovy univerzity vytvořila aplikaci, když zjistila, že na trhu podobný program není k dispozici. Pak se rozhodla, že ji nabídne i ostatním chovatelům hospodářských zvířat v Česku i v Evropě.

Když Dominika Sokolová začala před třemi lety hledat užitečnou aplikaci, která by pomáhala chovatelům ovcí a koz udržovat přehled o jejich stádech, zjistila, že v potřebné kvalitě na trhu nic podobného není.

Použití aplikace Festada v praxi. | Festada

„Potřebovala jsem podobný nástroj, ale na trhu nebyl takový, který by dokázal uspokojit všechny potřeby chovatele, byl by v českém jazyce nebo byl vytvořený přímo pro malé přežvýkavce. U zrodu projektu jsem stála od začátku spolu s pár chovateli, kteří mi na funkcionality a nápady poskytovali zpětnou vazbu,“ vzpomíná Dominika Sokolová.

Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Na začátku roku 2020 projektu dala první obrysy v rámci kurzu „Podnikni to!“ a následně od podzimu rozjela vývoj demo aplikace. Vstup do podnikatelské sféry byl přitom pro ni premiérou. „S podnikáním jsem zkušenosti neměla žádné, nikdo v úzké rodině nepodniká. Zato dostatečně velké zkušenosti mám právě v oboru chovu ovcí a koz. Prarodiče založili před více než dvaceti lety farmu, kam jsem od mala jezdila a pomáhala. Více zkušeností jsem získala ještě na střední zemědělské škole v Poděbradech a samozřejmě na MENDELU, kde ještě stále studuji,“ pokračuje Dominika Sokolová.

Aby mladí neutíkali z oboru

Při tvorbě aplikace mohla navázat na vztah, který k zemědělství měla od útlých let. Během studia si pak uvědomila, že se obor nachází v obtížné situaci. „Při psaní bakalářské práce na téma inseminace ovcí mi došlo, že je potřeba chov ovcí podpořit. Stavy těchto zvířat se snižují, chovatelé stárnou, mladí do zemědělství nejdou. Farmáři mění ovce za masný skot a pro velké hráče v zemědělství nemá chov ovcí v Česku dostatečný ekonomický potenciál. Postupně jsem tyto problémy začala více pociťovat a myšlenku projektu vztáhla i na tyto skutečnosti. Aplikace Festada není tedy jen nástroj ušetření času chovatelů, ale také řešení celkového problému v chovatelství,“ popisuje studentka.

Dominika Sokolová ve stánku startupu Festada na největším evropském veletrhu Sommet de l´élevage ve Francii začátkem letošního října, kde byla firma jako z České republiky. | Foto: Festada

Zmíněná časová úspora je přitom podle ní jednoznačně největším přínosem aplikace. „Festada šetří čas, který by jinak chovatelé museli strávit administrativní činností, ale i při tvorbě důležitých přehledů, připouštěcích plánů nebo vyhodnocování a analyzování chovu,“ vysvětluje Dominika Sokolová a přidává konkrétní příklad: „Pokud se chovatel potřebuje rychle ve stáji rozhodnout, například při akutním zdravotním problému zvířete, musí za normální situace jít do kanceláře a projít veškeré záznamy. S aplikací Festada stačí, když chovatel naskenuje ušní známku a ve vteřině se mu zobrazí kompletní historie o zvířeti.“

Na začátku musela vše zvládnout sama

Na začátku přitom bylo pro vysokoškolačku nejtěžší rozhodnutí, zda se má do projektu vůbec pouštět. „I přes velké zkušenosti v chovu ovcí, jsem stále studentka. Ono vymyslet víceméně sama takovou aplikaci, když člověk musí řešit i vše ostatní, jako založení firmy a další věci s tím spojené, není úplně jednoduché. Určitě by to bylo jednodušší, kdybych měla od začátku tým. Ale ‘one girl show‘ to byla až do letošního června,“ podotýká Dominika Sokolová.  

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Typickým zákazníkem projektu jsou chovatelé ovcí či koz. Nezáleží přitom, zda má doma na zahradě pár zvířat, nebo vlastní farmu s tisíci kusy. „Každý farmář je stejně důležitý, pokud se o zvířata stará s láskou. Naši dosavadní zákazníci jsou chovatelé se středně velkým stádem, výjimky však nejsou chovatelé s deseti či stovkami zvířat,“ zmiňuje studentka. V krátkém časovém horizontu plánuje vytvořit i verzi aplikace pro skot, aby farmář mohl mít všechna zvířata na jednom místě.

Největší konkurence? Papír a tužka

Chovatelé ovcí a koz momentálně nejčastěji vedou interní evidenci na papíře. „Říkat, že největší konkurence je papír s tužkou je však úsměvné. Samozřejmě, že každý chovatel má povinnou elektronickou evidenci ve státním registru. Ta však není ani zdaleka postačující a není uzpůsobena pro práci přímo ze stáje.  Konkurence na českém trhu existuje, pár firem má v nabídce i evidenci malých přežvýkavců. Většinou se ale jedná o ‘překopanou‘ verzi programu určeného původně pro skot, která není uzpůsobena konkrétním požadavkům, není cenově dostupná pro menší chovy, nebo není uživatelsky příjemná a starší generace chovatelů se v ní nenaučí pracovat,“ shrnuje Dominika Sokolová.

Přehled stáda, úvodní strana v aplikaci. | Foto: Festada


Na vývoji aplikace se podílí tým dvanácti lidí. Protože firma fakticky vznikla až letos v březnu, na své první ekonomické výsledky si musí počkat až do konce letošního roku.

Aplikace Festada se letos umístila mezi třemi nejlepšími projekty v rámci prvního ročníku soutěže o nejlepší podnikatelský plán StartUp MENDELU. Zvítězila také v soutěži Podnikavá hlava a získal i Cenu Inovačního centra Olomouckého kraje (ICOK). „Obě výhry mi velmi pomohly. První soutěž na mojí alma mater byl pro mne odrazový můstek a de facto se mi díky tomu otevřely dveře do podnikání. Do soutěže jsem se tehdy přihlásila jen s nápadem a na konci jsem díky financím v prvním kole měla hotový web a první demo verzi naprogramované aplikace. Nesmím zapomenout ani na zpětnou vazbu všech porotců, včetně paní rektorky, která mě utvrdila, že jsem na správné cestě, a momentálně i budoucího pana rektora. Poté se teprve začaly dít věci. Oslovila mě agentura CzechInvest, se kterou mimo jiné odlétám za několik týdnů do Silicon Valley,“ popisuje studentka další vývoj. V rámci aplikace také spustila první zkušební objednávky.

Soutěž přinesla vlastní kancelář

Druhou soutěž ze začátku brala spíše jako možnost prezentovat svého projektu na dalším fóru. „Ani jsem nečekala, jak moc přínosná pro mě soutěž ve výsledku bude. Nakonec právě díky Podnikavé hlavě se Festada pyšní vlastní kanceláří v Olomouci, každý týden po dobu jednoho roku čerpám velmi přínosný mentoring a opět jsem se setkala s velmi zajímavými lidmi. Po soutěži jsem začala spolupracovat i s ICOKem, kde jsem nyní navíc účastníkem jejich mentoringového programu Platinn,“ zmiňuje Dominika Sokolová.

Triumf českých startupů. Ovládly regionální soutěž i celoevropské finále

Přes opakované přísliby mnoha institucí i politiků v zemědělství stále neubývá ubíjející administrativy. Ani použití technologií v tom přitom nemusí vždy pomáhat. „Záleží na tom, jak budou nastaveny. Pokud to bude ve stylu, že na každou část chovu bude muset být jiný registr, chovatel bude muset používat několik programů, které dohromady nebudou tvořit jeden celek, který by měl hlavu i patu, tak to bude spíše ku škodě,“ popisuje Dominika Sokolová stav, který nápadně připomíná současnou situaci v zemědělství.

Chovatelé na rozcestí

Digitalizace a chytré technologie podle ní mohou zemědělcům výrazně pomoci a ovlivnit budoucnost oboru. Pokud však bude stále přibývat další administrativa, situace farmářů se podle ní příliš nezlepší. „Mnoho kroků není nastaveno úplně šťastně a navíc k nim neustále přibývají další a další nařízení. Právě komplikovaná a rozsáhlá administrativa je jeden z důvodů, proč chovatelé končí a nechtějí v oboru zůstat. V projektu Festada se i proto snažím, aby chovatel měl administrativy co nejméně a veškerou úředničinu mu co nejvíce zjednodušit,“ zmiňuje autorka aplikace.  

Ovce z farmy prarodičů Dominiky Sokolové. Stádo chovu suffolk Pavla Sokola. | Foto: Festada

Další vyhlídky oboru podle ní budou do značné míry závislé na tom, zda se mu podaří překonat současnou neutěšenou situaci. „Pokud bude i nadále pokračovat evropský trend chovatelů malých přežvýkavců, moc hezké vyhlídky před námi nejsou. Problémem je stárnutí současné generace chovatelů, snižování počtu zvířat i farem. Nicméně si myslím, že přijde bod zlomu, a chovu ovcí a koz se bude opět dařit. Bez zemědělství to totiž nejde. A doufám, že i můj projekt bude mít zásluhu na zlepšení situace,“ uzavírá Denisa Sokolová.

Dalibor Dostál

Startup Festada v kostce

Aplikace Festada slouží chovatelům ovcí a koz k tomu, aby získali kompletní přehled o svém stádu, mohli zaznamenávat rodokmen zvířat a měli veškeré informace vždy po ruce. Startup vznikl v březnu roku 2021, založila ho studentka Mendelovy univerzity Dominika Sokolová. Projekt se umístil mezi třemi nejlepšími účastníky v rámci soutěže StartUp MENDELU, zvítězil v soutěži Podnikavá hlava a získal Cenu Inovačního centra Olomouckého kraje (ICOK).   

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme