Startup Senzoor chce prorazit s chytrými čidly v Rusku

Myšlenka, na níž projekt v praxi funguje, je vlastně jednoduchá. Krabička Senzoor se umístí na zvolené místo a své majitele dokáže varovat před vodou nebo pohybem. Typově pošle přes centrum Senzooru zprávu o zaplavujícím se sklepu, otevření zadních vrátek v domě, garáži a podobně.

Princip nefunguje na bázi internetového připojení, ale nízkoenergetické bezdrátové rádiové sítě LPWAN, nejmodernější technologii ze segmentu internetu věcí. Její výhodou je, že má vysokou prostupnost stavbami a konstrukcemi. Čidlo samotné ale není jádrem byznysu, tím jsou služby a podpora, které k němu firma poskytuje. Míří také k tomu, aby senzory zapojily do své strategie pojišťoven při zohledňování škodních událostí.

Pavel Plachký měl v Home Creditu mimo jiné na starosti aktivity firmy v Rusku a Rusko je právě jednou ze zemí, kam chce se svým startupem, do nějž už natekly nižší desítky milionů, expandovat.

Na tenhle typ byznysu není ani tak potřeba mít dobrý nos, jako dobré čidlo. Řeč je o startupu Senzoor, který postavil bývalý vysoce postavený manažer skupiny PPF Pavel Plachký. Plachký plánuje evropskou expanzi s projektem čidel pro chytrou domácnost, protože ho zaujal fenomén internetu věcí.



„Jedná se o novou technologickou oblast, která ještě není rozvinutá a my můžeme být jedni z prvních, kteří se na zahraničních trzích budou etablovat. Samostatnou kapitolou je Rusko, země s obrovským potenciálem. Nahrává tomu i fakt, že přední ruští mobilní operátoři začali v tomto roce LPWAN sítě pomalu zavádět,“ řekl týdeníku Euro. Vedle Ruska se chce firma uchytit také v Německu, Nizozemí, Itálii, Španělsku a v dalších zemích.

První zkušenosti v zahraničí chce firma získat v druhé polovině příštího roku. „Vzhledem k tomu, že se jedná o novou technologickou oblast, která se teprve začíná rozvíjet, tak není kam spěchat,“ říká Pavel Plachký. Internet věcí má podle něj před sebou netušenou budoucnost. „Jsme přesvědčeni, že stojíme na počátku něčeho velkého, něčeho, co dříve či později vstoupí do každodenního života lidí i firem. Naším hlavním cílem je, že se toho staneme trvalou součástí,“ dodal.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Weikert, foto: Senzoor.

• Teritorium: Asie | Rusko | Zahraničí
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme