Startup SSC opustil akcelerační program, fúzí vznikne firma se 400 zaměstnanci

Softwarová firma Space Systems Czech (SSC), která vstoupila do akceleračního programu Technologického centra Akademie věd ČR před čtyřmi lety, nyní přetrhla „pupeční šňůru“ a díky svému úspěšnému růstu jak v počtu zaměstnanců, tak v obratu inkubační program opustila.

Firma SSC, sesterská firma Space Systems Finland , se zabývá vývojem a servisem softwarových řešení pro bezpečné kritické provozy v řadě průmyslových odvětví jako jsou například vesmírné aplikace, zdravotnictví či kritické strojní provozy. Před čtyřmi lety ji rozjížděl jediný člověk a projekt hledal místo pro svůj rozvoj. V té době zakládalo Technologické centrum AV ČR (TC) akcelerační program BusinessRunway jako pokračování svých četných aktivit v oblasti podpory začínajících inovativních firem na území hlavního města Prahy.

První v akceleračním programu

SSC se stala prvním startupem, který začal využívat četné služby akceleračního programu, jehož páteří jsou prostory a sdílené služby (vybavené kanceláře se sdíleným zázemím a IT infrastrukturou, zásobování kancelářskými potřebami, prostory konferenčního centra) a zejména podnikatelské a odborné poradenství. „Akcelerační program BusinessRunway Technologického centra AV ČR nám během čtyř let umožnil vyrůst z nuly na patnáct zaměstnanců a na roční obrat téměř 900 tisíc eur.  Na programu zejména oceňuji, že firma mohla využívat dobře připravené zázemí a díky tomu začít fungovat během několika dnů. Největším přínosem pro nás byla možnost sídlit v pražské budově TC a těžit ze znalosti zkušeného týmu. Množství pořádaných odborných seminářů, kterých jsme se měli možnost účastnit, umožňovalo neustálý rozvoj zaměstnanců a potkávání důležitých kontaktů,“ říká k účasti v programu Daniel Štefl, spoluzakladatel a ředitel SSC.

„Nebyl pro nás problém získat přehled o dotačních a grantových podporách z oblasti kosmických aktivit a informace o soutěžích pro technologické firmy. Účastnili jsme se na devadesáti akcích TC, ze všech bych mohl jmenovat například odborné každoroční konference z našeho oboru Gate2Space, odborné semináře na podporu rozvoje začínajících firem pod projektem Scale Czech SMEs, účastnili jsme se akcí pro spolupráci s ESA (European Space Agency), seděli jsme u Kulatého stolu se zakladatelem Deep Space Industries Rickem Tumlinsonem, prezentovali jsme se na akci Škoda Meets Space a měli jsme přístup do databáze poptávek z mezinárodní sítě Enterprise Europe Network, jehož je TC koordinátorem v České republice,“ dodává Daniel Štefl.

Účast na 90 akcích

 „V rámci našeho akceleračního programu BusinessRunway čerpala firma bezplatnou účast na 90 akcích s odborným nebo obchodním programem, celkem dvanáctkrát byla její činnost medializována a zprostředkovali jsme celkem 37 obchodních kontaktů. Přímý finanční impakt naší podpory pro firmu byl 64 100 eur,“ upřesňuje Pavel Habarta, který v TC akcelerační program vedl.

„Od samého počátku vzniku Technologického centra AV ČR před 25 lety byla myšlenka podporovat malé vznikající firmy, dnes nazývané startupy, a současně napomáhat přenosu nových technologií z výzkumu do komerční sféry. Jsme proto velmi rádi, když dnes můžeme popsat úspěšnou historii jedné z takto podpořených firem, které se po čtyřech letech růstu od jednoho zakladatele rozrostla do takové velikosti a výborné prosperující kondice, že může směle opustit náš inkubační program“, oceňuje firmu SSC ředitel TC Karel Klusáček.

Fúzí vzniká silný hráč s obratem až na hranici miliardy korun

V posledních měsících prošla firma Space Systems Czech stejně jako její sesterská firma Space Systems Finland fúzí s významnou finskou průmyslovou skupinou RD Velho. Jde o respektovaného evropského hráče v oblasti designu produktů a zakázkového vývoje software. Spojením vzniká firma o 400 zaměstnancích a ročním obratu atakujícím miliardu korun. V průběhu února bude celá fúze úspěšně zakončena a skupina se přejmenuje, tak aby název více vyjadřoval lidskost – jednu z hlavních hodnot celé skupiny – a odvahu řešit komplexní technické problémy se zásadním dopadem na společnost. „Ostatně odvaha TC přijmout do akceleračního programu softwarového inženýra snícího o asteroidech, který se rozhodl opustit bezpečí Evropské vesmírné agentury a vydat na nejistou cestu, stála u zrodu současného úspěchu,“ shrnuje Daniel Štefl.

Další firmou v akcelerátoru TC je společnost Stratosyst – mladý český technologický startup v rychle se rozvíjejícím segmentu pseudosatelitů, který se bude snažit uspět na novém stratosférickém trhu s velkým a různorodým potenciálem.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme