Startup z Ostravy letos začne vyrábět inovativní skelety pro rehabilitaci horních končetin

Čtyřčlenný tým chce uvést první verzi produktu na trh ještě v letošním roce. Po testování v tuzemsku plánuje později expanzi do zahraničí. Projekt před časem podpořil také Moravskoslezský kraj.

První prototyp exoskeletu, finální výrobek se od něj bude výrazně lišit. | Foto: Theosun technologies

Rehabilitaci horních končetin po různých nemocech, které omezují jejich hybnost, umožní speciální rehabilitační exoskelet vyvinutý ostravským startupem Theosun technologies. „Náš projekt rehabilitační exoskelet horních končetin vznikl již v době, kdy jsem dokončil svou diplomovou práci na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava na toto téma.  Následně nás s mým dlouholetým kamarádem Jakubem Pščolkou napadla myšlenka nenechat tento projekt na papíře, ale dopracovat jej k uvedení na trh,“ popisuje spoluzakladatel a jednatel společnosti Radim Strejček.

Díky těmto postupným krokům vznikla v roce 2018 technologická firma Theosun technologies, která se zaměřuje na vývoj a výzkum zdravotnických prostředků. „Společně s Jakubem jsme byli podnikaví již od brzkého věku. Vždy jsme věděli, že naše budoucí činnost v podnikání povede technologickým směrem, ale že to bude technologie spojená se zdravotnictvím nás nenapadlo,“ pokračuje Radim Strejček.

V oboru vidí obrovskou příležitost, jak pomoci mnoha pacientům po celém světě, kteří trpí například spasticitou způsobenou dětskou mozkovou obrnou nebo cévní mozkovou příhodou. „Díky moderním technologiím můžeme pomoci v efektivitě práce fyzioterapeutům, kteří s těmito pacienty denně cvičí. Celý tento projekt má globální ambice výrazně zefektivnit celou dosavadní léčbu těchto pacientů a práci fyzioterapeutů,“ Radim Strejček.

Větší šance na rehabilitaci

V současnosti je podle něj fyzioterapeut schopen pomoci v průměru patnácti pacientům denně. „Naším cílem je toto číslo co nejvíce maximalizovat. Soustředíme se na jednoduché a intuitivní ovládání pro samotného pacienta, aby se fyzioterapeut mohl co nejvíce věnovat složitější a kvalifikovanější práci,“ konstatuje Radim Strejček. Svůj rehabilitační exoskelet startup pro začátek zjednodušil na polohovatelnou ortézu, kterou si pacient dokáže sám obléci, utáhnout a nastavit do potřebné polohy jen jednou rukou. 

Foto: Theosun technologies

Může tak procvičovat jemnou motoriku prstů, například psaním, uchopováním různých předmětů a podobně. „Obrovskou inspirací pro nás byla jedna dvanáctiletá holčička, které komplikuje psaní právě špatné zápěstí. Díky naší pomůcce, která je lehká a jednoduchá na obsluhu, nebude problémem ani každodenní psaní ve škole,“ popisuje spoluzakladatel technologické firmy.

To nejtěžší má podle něj startup teprve před sebou. „Uvést zdravotnický prostředek na trh ve velmi regulovaném prostředí, které se neobejde bez certifikací a potřebných zkoušek, je velmi časově a finančně náročné,“ zmiňuje Radim Strejček. Exoskelet budou využívat především takzvaná spastická centra, rehabilitační ústavy, nemocnice a neurologické kliniky.

Spolupráce s pacienty

„Nesmíme však zapomínat na pacienty samotné, kteří ho budou moci využívat doma.  To jsou pro nás důležití zákazníci, kteří tyto prostředky denně používají a mohou nám z první ruky říct, v čem lze naše výrobky dále vylepšovat,“ podotýká ostravský inovátor.  

Ve stejném oboru působí v mezinárodním měřítku řada firem. Radim Strejček má však na konkurenci specifický pohled. „Na světě je spousta vynikajících společností, které vytváří úžasné zdravotnické prostředky. Tyto společnosti vnímáme spíš jako naše spoluhráče usilující o zdraví člověka. Lidské tělo je ohromně komplexní organismus a dává nám smysl na cestě k jeho uzdravení spíš spolupracovat, než vzájemně soupeřit,“ říká jednatel Theosun technologies a pokračuje: „Představte si, že jedna firma má vypracovanou dokonalou mechaniku exoskeletu a má vše chráněné patenty, ale jelikož nemá dostatek prostředků na jejich dotažení, drží si vše pod pokličkou a čeká na lepší časy. Pokud by tato firma spolupracovala s ostatními, můžou mít prospěch nejen oni, ale především každý z nás.“

Firemní tým v současnosti tvoří čtyři lidé, hlavně vývojáři.  „Jelikož uvádíme první výrobek na trh až letos, peníze jsme spíš investovali, než vydělávali. Se smysluplným obratem počítáme až tento rok,“ dodává Radim Strejček.

Příprava zahraniční expanze

Vývoj exoskeletu podpořil také Startup Voucher od Moravskoslezského kraje. „Vnímáme ho jako obrovskou podporu, které si velice vážíme a chystáme se ji využít na zmiňovanou certifikaci a uvedení výrobku na trh. Je to pro nás důležitý bod, ve kterém si člověk uvědomí spoustu věcí. Například že náš projekt dává smysl i zkušeným lidem, kteří podnikají řadu let. V rámci Startup Voucheru nám tito lidé budou předávat spoustu cenných rad a zkušeností, které nám pomohou nasměřovat náš projekt správným směrem,“ zmiňuje Radim Strejček.

Technologie může pomoci pacientům trpícím například spasticitou způsobenou cévní mozkovou příhodou.

V současnosti je vývoj ve fázi finálního testování s fyzioterapeuty. „Díky jejich zkušenostem jsme dokázali vyladit spoustu maličkostí, které však v celku hrají obrovskou roli,“ podotýká inovátor. V Česku by podle něj mohly exoskelet využívat stovky pacientů a rehabilitačních středisek ročně. Velký potenciál vidí také v zahraničí. Tuzemský trh však bude zpočátku zásadní. „Můžeme se na něm spoustu věcí naučit a lehce posbírat zkušenosti od fyzioterapeutů. Se vstupem do zahraničí rozhodně nechceme otálet, a v momentě, kdy zvládneme uspokojit poptávku v České republice, zahájíme expanzi,“ plánuje spoluzakladatel startupu.

Právě technologie přitom podle něj mají v oboru velké perspektivy. „Spojením dnešních znalostí a neuvěřitelně rychlým vývojem technologií se možnosti zdravotnictví posouvají více než dnešní firmy mohou stíhat. Vnímáme to jako obrovskou příležitost a žene nás pocit, že se na tom podílíme. Vývoj exoskeletů dnes nabírá obrovskou rychlost, ale stále jej brzdí vysoké pořizovací náklady. To se během pár let změní. Bude běžné vidět člověka, který se dříve mohl pohybovat jen na invalidním vozíku, oblečeného v exoskeletu, jak jde třeba na nákup,“ uzavírá Radim Strejček.

Dalibor Dostál

Startup Theosun technologies v kostce

Společnost Theosun technologies založili v roce 2018 Radim Strejček a Jakub Pščolka. Startup se zaměřuje na vývoj rehabilitačního exoskeletu horních končetin. První výrobek chce uvést na trh v letošním roce.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme