Startupová příležitost CE-CONNECTOR je v plném proudu a nabízí investici až 1 milion EUR

Startupy, které potřebují kapitál od investorů, mohou získat investici v rozmezí 75 000 až 1 000 000 EUR díky výzvě CE-Connector. Hlásit se můžou startupy, které jsou v rané fázi a chtějí oslovit investory z ČR i ze zahraničí.

Výzva CE-Connector zprostředkovává kapitál od soukromých investorů (byznys andělů) z celé střední Evropy a tuto soukromou finanční investici dodatečně zajistí finanční či nefinanční podporou veřejného sektoru. Aktuálně svoji síť tzv. byznys andělů rozšiřuje, a proto je registrace možná také pro nováčky, kteří chtějí do startupů začít investovat. Výzva CE-Connector je otevřená do začátku června.

Ilustrační fotografie

Řada začínajících projektů, nápadů a firem má při rozjezdu nejisté financování. Nejčastější způsob pro získání kapitálu v začátcích jsou rodinné finance, finanční podpora od přátel nebo rizikový kapitál. Většinou to nestačí, proto výzva CE-Connector pomáhá propojovat nadějné startupy a investory. Ve střední Evropě vzniká jedinečná síť soukromých investorů (tzv. Byznys andělů), startupů hledajících ranou investici a institucí nabízející veřejnou podporu. Tento model společného investování z veřejného a soukromého sektoru do rozvíjejících se firem chce CE-Connector v zemích střední Evropy co nejvíce rozšířit.

“Jedná se o mezinárodní program, na kterém spolupracujeme s Polskem, Chorvatskem, Maďarskem, Slovinskem, Německem. Máme v síti asi 70 investorů z 6 zemí střední Evropy a naším cílem je pomoci získat investici pro zajímavé startupy, jak od nás z ČR, tak i dalších zemí,” říká Michal Štefan, vedoucí implementace a komunikace projektů ze společnosti DEX Innovation Centre (DEX IC), který má s podporou a akcelerací startupů 10 leté zkušenosti na úrovni celé Evropy.

CE-Connector skautuje vhodné startupy pro andělskou investici skrze programy všech národních a regionálních partnerů, pomáhá jim se lépe prezentovat a připravit je pro jednání s investory (byznys anděly). Po získání investice, kterou facilituje, pomáhá v další fázi obchodně rozvíjí směrem do zemí střední Evropy.

Ilustrační fotografie

V pilotní fázi výzva CE-Connector míří na obory IT a softwarové služby, udržitelná energetika, doprava, strojní inženýrství, zdravotnictví, zdraví a výživa nebo smart cities. CE-Connector pomohl v uplynulých měsících a týdnech zainvestovat celkem 7 startupů z Německa, Maďarska a Slovinska, od investorů posbíraly stovky tisíc EUR.

Patří mezi ně:

  • EqualTo s investicí 620.408 €
  • NineTailed s investicí 305.000 €
  • Tilo Tech s investicí 620.000 €
  • Heatventors (energetika) s investicí 530.191 €
  • WaterScope (energetika) s investicí 44.600 €
  • YourParking (IT) s investicí 192.900 €
  • ALBATROSS s investicí 49.300 €

Možnosti pro české startupy

Do výzvy CE-Connector se již přihlásilo i 31 českých startupů, které hledají investora pro svůj rozvoj. Jedním z nich je společnost nullspaces z Liberce. Firmu založili tři experti na smíšenou realitu a strojové učení. Konkrétně nullspaces pomáhá průmyslovým podnikům předcházet chybám ve výrobě pomocí počítačové vizualizace a analýze Big data.

“V ČR na investici ze CE-Connector teprve čekáme. Z minulých jednání v loňském roce žádná z investic neuskutečnila. Zda letos některý z českých start-upů získá svého investora, se ukáže v příštích týdnech. Hledáme aktivně další start-upy, přičemž nadějným projektům otevíráme dveře k partnerům do evropského ekosystému,” vysvětluje Michal Štefan z DEX IC.

Tři startupy ze svého regionu vyslalo do programu také Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK), které je jedním z institucionálních partnerů programu.

„Naše želízka sice neuspěla, ale samotná účast v programu a cenná zpětná vazba od investorů je k nezaplacení. Zkušenost s prezentováním projektu v angličtině před zahraničními investory vás sama o sobě posune o parník,“ dodává manažer podnikatelského inkubátoru Inovačního centra Ústeckého kraje Jan Wedlich.

Ilustrační fotografie

Středoevropská výzva CE-Connector hledá startupy, které:

  • mají sídlo v České republice,
  • jsou v tzv. early stage (tj. rané fázi vývoje),
  • hledají investici v rozmezí 75 000 až 1 000 000 EUR,
  • zabývají se některou z těchto specializací: zdravotnictví, IT a telekomunikace, strojní inženýring.

Setkání start-upů a andělských investorů

14. června se koná virtuální workshop 3. CE-Connector Day. Virtuální setkání zástupců start-upů a andělských investorů bude věnované edukaci v oblasti investic pro podnikání v rané fázi – a to pro start-upy i nováčky, kteří se chtějí stát andělskými investory.

Začít investovat? Jako andělský investor.

Výzva CE-Connector je otevřená také investorům – tzv. byznys andělům. Aktuálně se jako andělský investor do CE-Connector přihlásilo 26 zájemců z ČR, což je nejvíce ze všech zemí. Jako svou největší motivaci pro investování do start-upů v rané fázi uvádí seznámení se s novými úspěšnými nápady, interakci s výjimečnými týmy, možnost sdílet své zkušenosti a dostat se k atraktivním investičním případům.

Registraci na tuto příležitost najdete na webu CE-Connetor.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme