Startupy reagují na aktuální potřeby trhu a rychle se přizpůsobují

Aktuální dění ve světě se v řádech týdnů v mnohém změnilo a startupy promptně reagují na současnou situaci.  Jejich schopnost se dynamicky přizpůsobovat ekonomické situaci je velmi rychlá a jednou z devíz mladých inovativních firem je i jejich flexibilita, inovativnost a vysoká odbornost.

Jedním z takových startupů je Spaceflow, komunitní aplikace, která v online světě propojuje nájemníky, návštěvníky, majitele a pronajímatele na jednom místě. Komunikace je základ a tak k tomu přistupují i lidé ze Spaceflow. Samotná aplikace nabízí i doplňující služby jako propojení s dalšími lidmi nebo informace o místních službách.

Hardwario, IoT startup má hned dva čerstvé projekty. Prvním z nich je projekt Zmáčkni To – bezplatná služba přivolání tlačítkem. Malá IoT krabička nepotřebuje připojení k internetu, stačí baterie a díky tomu si tlačítko můžete vzít kdykoli s sebou. Druhý projekt je Bezplatný hodinový webinář s aktivní STEM výukou se zaměřením na téma internet věcí, která je určena pro výuku žáků do 10 let. V dnešní době, kdy jsou školy zavřené, je to ideální krok jak pro učitele, tak i pro rodiče a žáky především.

Foto: Buildiro

Motionlab, který se loni stal vítězem V4 Startup World Cup & Summit, vytváří poutavou formou personalizovaná videa. Jedním z jejich počinů v posledních dnech je i atraktivní video s podtextem „Proč nosit roušky?“. Video s přesnými obrázky, přizpůsobené aktuální situaci, působí na smysly jedinců lépe než opakovaný psaný text. A proč nosit roušku? Třeba jedním z vtipných podtextů videa je i to, že díky roušce vás telefon nerozpozná a vy tím ušetříte mobilní data ve svém mobilu anebo zhubnete, protože přes roušku se nenajíte.

Na letištích, nádražích, ve společnosti, u lékaře a na různých veřejných místech je tělesná teplota lidí právě teď velmi důležitá. I s tím si umí poradit startup Workswell, který je českým výrobcem termokamer a termovizních systémů včetně přístroje na screening tělesné teploty.

Technologický startup Pikto Digital, který má technologii na digitální potisk tkanin bez použití kapky vody, nabízí nyní volné výrobní kapacity strojního zařízení pro úpravu textilií antivirovou ochranou. Ochranné prostředky vyrobené z látky ošetřené tímto roztokem snižují kontaminaci viry a bakteriemi v citlivých prostředích. Je otestováno, že tato úprava textilu vydrží až 10 pracích cyklů.

Stavební aplikace z dílny Buildiro nabízí stavařům a řemeslníkům nákup stavebního materiálu online i s dovážkou přímo na stavbu. Stačí si otevřít jejich mobilní aplikaci, vybrat si z několika tisíců položek a stavebniny Vám dovezou. Momentálně je aplikace využitá hlavně ve Velké Británii.

Kateřina Glazar Kynclová, www.czechstartups.org

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme