Startupy v Izraeli hlásí obtíže, vláda připravuje stimulační balíček

Nedostatek lidských sil v souvislosti s povoláváním záložníků, ale i potíže s investicemi a zakázkami. Probíhající válečný konflikt dopadá i na izraelské mladé high-tech firmy.

Nejvíce ohroženy jsou zejména malé startupy, nezbytné pro budoucnost ekonomického rozvoje Izraele. Závislost izraelské ekonomiky na technologickém sektoru v posledním desetiletí výrazně roste a high-tech dnes Izraeli zajišťuje již 18 % HDP, oproti méně než 10 % v USA a přibližně 6 % v EU.

Ilustrační fotografie

Izraelská ekonomika je závislá na high-tech produktech, které tvoří již 50 % celkových exportů země, a na daních z tohoto sektoru. Posledních několik měsíců proto Izraelský úřad pro inovace (IIA), který má na starosti řízení národní technologické politiky, věnoval přípravám stimulačního balíčku pro tento sektor.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Balíček by se měl stát významnou vzpruhou pro místní startupy, poskytnout jim kriticky potřebné financování a pomoci Izraeli udržet si postavení světového lídra ve špičkových technologiích. V rámci schvalování válečného rozpočtu na rok 2024 tak vláda oznámila zvláštní pomoc zaměřenou na podporu investic do místního high-tech průmyslu.

Stát chce podpořit rizikový kapitál

Letos vláda navýší základní rozpočet Izraelského inovačního úřadu ve výši 1,5 miliardy šekelů (9,4 mld. Kč) o 940 milionů šekelů (5,9 mld. Kč). Pobídkový balíček se snaží reagovat na klíčové výzvy pro místní high-tech sektor, včetně pokračujícího poklesu počtu vznikajících nových startupů, prudkého poklesu investic v posledních čtvrtletích a vysoké závislosti místního technologického ekosystému na zahraničním kapitálu.

V rámci stimulačního programu byl zřízen speciální fond Jozma (Iniciativa), který bude disponovat rozpočtem více než 800 mil. šekelů (5 mld. Kč) a jehož cílem bude povzbudit izraelské instituce k investicím do místních fondů rizikového kapitálu s cílem rozšířit dostupnost financování, zvýšit podíl místního kapitálu v izraelském high-tech sektoru a snížit tak závislost na zahraničním financování.

Zaměřeno na deep-tech

Další iniciativou stimulačního plánu je fond pro startupy, který bude vytvořen pro pomoc se zakládáním startupů a jejich financováním v počáteční fázi. Izraelský úřad pro inovace se bude společně s investicí firem rizikového kapitálu nebo soukromých investorů podílet na všech investičních kolech, od pre-seed přes seed až po Series A, čímž pro investory sníží riziko a pomůže startupům dosáhnout na další peníze. V nadcházejících měsících navíc IIA zveřejní výběrové řízení na vytvoření inkubátorového fondu, který usnadní mezinárodním firmám podílet se na podpoře startupů.

Ilustrační fotografie

Fond má dva hlavní cíle: za prvé katalyzovat zakládání nových startupů zaměřených na deep-tech a za druhé vytvářet nové a velké podniky v Izraeli ve spolupráci s významnými mezinárodními finančními institucemi. Vítěz výběrového řízení získá grant ve výši až 40 milionů šekelů (251 mil. Kč) na pětileté období na pokrytí provozních nákladů inkubátoru a zřízení centrální laboratoře pro inkubované společnosti.

Google spustil vlastní fond

Izraelský úřad pro inovace se také zaměřil na oslovování a spolupráci se světovými high-tech obry, kteří z izraelského ekosystému dlouhodobě těží a jehož zdraví je tak i v jejich zájmu. Jedním z výsledků je například spolupráce se společností Google. Americký gigant vytvořil fond ve výši 4 milionů USD, který během války hází záchranné lano asi 20 izraelským startupům v oblasti umělé inteligence, které již bojovaly o přežití a k pokračování v činnosti potřebovaly okamžitou finanční injekci.

Google přímo uvedl, že grant poskytne na doplnění a posílení nouzového fondu zřízeného Izraelským úřadem pro inovace. Kromě urychleného toku grantů a kapitálu pro izraelské startupy se společnost Google také zavázala nabídnout vybraným startupům mentoring v různých klíčových oblastech, včetně vývoje, strategie a marketingu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tel Avivu (Izrael). Autor: Milan Slanec, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Izrael | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Software a ICT služby

Doporučujeme