Stát spouští výzvy na kyberbezpečnost. V IROP jsou na ně 3,4 miliardy

Integrovaný regionální operační program (IROP) 2021-2027 spravovaný Ministerstvem pro místní rozvoj právě spustil výzvy, které pomohou zabezpečit informační a komunikační systémy veřejné správy a chránit tak data občanů.

Ve výzvách je připraveno 3,4 miliardy korun.

Ilustrační fotografie

„Kybernetická bezpečnost je v současné době jedním z hlavních témat, které se řeší nejen v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině po celém světě. Ministerstvo pro místní rozvoj proto doposud poskytlo prostřednictvím Integrovaného operačního regionálního programu na rozvoj českého eGovernmentu a kyberbezpečnosti 8,3 miliardy korun a v této podpoře chce i nadále pokračovat. Spouští tak nové výzvy s částkou 3,4 miliardy korun,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s tím, že MMR podpořilo už 322 projektů. Díky tomu jsou veřejná správa i složky integrovaného záchranného systému odolnější proti kybernetickým útokům. 

Současné výzvy mají pomoci se zabezpečením informačního systému např. zavedením nástroje pro ověřování identity uživatelů nebo pro řízení přístupových oprávnění, šifrování dat. Zaměřují se na zlepšení technických opatření podle zákona o kybernetické bezpečnosti a rozdělují se podle místa realizace a dopadu projektu.

Ilustrační fotografie

Třetí výzva k posílení kyberbezpečnosti cílí na projekty v méně rozvinutých regionech a je v ní k dispozici přes 600 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Čtvrtá výzva má pomoci v tzv. přechodových regionech částkou 1,7 miliardy korun z EFRR. Pátá výzva podporuje projekty s celorepublikovým dopadem a výše prostředků je přes 1 miliardu korun z EFRR.

Projekty se budou vyhodnocovat průběžně podle toho, jak žádosti o dotaci budou přicházet do Monitorovacího systému 2021+.

Na základě schváleného harmonogramu výzev IROPu pro rok 2022 se v srpnu budou vyhlašovat další výzvy například pro oblast školství.

Kategorie regionů a výzvy IROP naleznete na webových stránkách MMR.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost

Doporučujeme