Státní správu v Estonsku posílí umělá inteligence, pomoci mohou i Češi

Lidé často nevědí, na který úřad se obrátit se svými dotazy, případně tápou ohledně svých povinností a práv. Estonsko proto plánuje spustit platformu umělé inteligence Bürokratt, která změní způsob komunikace s úřady.

Na jejím vývoji se mohou podílet i čeští specialisté. Již nyní Estonsko poskytuje téměř všechny služby veřejné správy online, přes internet lze uzavřít sňatek či získat rozsudek o rozvodu. Dále zrychlit a zjednodušit poskytování státních služeb online by měl interaktivní systém Bürokratt, který bude spuštěn v ostrém provozu během letošního roku.

Ilustrační fotografie

Bürokratt je virtuální asistent ovládaný hlasem propojený se sítí X-Road, přes kterou spolu komunikují estonské státní úřady, banky a další instituce. Jeho cílem bude vytvořit prostředí pro integraci a kombinaci dalších virtuálních asistentů, veřejných i soukromých pro poskytování služeb občanům.

Jako první začal Bürokratt využívat počátkem května tohoto roku Úřad pro ochranu spotřebitele a technický dozor, další byly policie a pohraniční stráž a Národní veřejná knihovna. Bürokratt byl navržen tak, aby učinil veřejné služby snazšími k používání, pohodlnějšími a přístupnějšími prostřednictvím hlasové interakce s virtuálním asistentem založeným na AI na jakémkoli běžném zařízení, jako je mobilní telefon.

Firma Altron dodává na Blízký východ odolné cloudové kontejnery

Občané budou moci například požádat o obnovu cestovního pasu, podat daňové přiznání či zažádat o sociální dávky podobně jako by žádali asistenty ve svých mobilních telefonech o přehrání oblíbené písničky.

Systém získal řadu cen

Bürokratt již získal několik mezinárodních ocenění. Začátkem dubna byl vyhlášen nejlepší vládní službou poháněnou umělou inteligencí na Světovém vládním summitu konaném v Dubaji. Systém byl navíc zařazen mezi sedm nejinovativnějších digitálních řešení v Evropské unii na konferenci ministrů veřejných služeb EU, která se konala v polovině března ve Francii.

Na dalším vývoji platformy se nyní mohou podílet i čeští specialisté: estonská vláda hledá kvalifikované vývojáře, datové vědce, datové analytiky a datové architekty ze zemí OECD se zkušenostmi s vývojem softwaru, jazykovými technologiemi a strojovým učením, aby se zúčastnili tohoto procesu zadávání zakázek. Uzávěrka prvního kola pro uchazeče končí 26. srpna 2022 a je otevřena pro minimální velikost týmu jedné osoby, bez požadavků na historii společnosti nebo předchozí pracovní portfolio.

Ilustrační fotografie

Série malých zakázek pro specialisty

Proces bude probíhat jako série malých zakázek pro konkrétní úkoly. Ty se zaměří především na technologie zvyšující soukromí, vývoj umělé inteligence pro rozhodování na základě dat, jazykové technologie, vývoj a implementace strojového učení či poskytování služeb na bázi hlasu a znakového jazyka. Rozpočet pro další vývoj systému Bürokratt dosahuje pěti milionů eur.

Nabídky nebo žádosti o účast musí být podány elektronicky prostřednictvím estonského Rejstříku veřejných zakázek.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autor: Petr Preclík, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Software a ICT služby

Doporučujeme