Stavební boom v Maďarsku – příležitost pro české firmy

Maďarsko zažívá stavební boom. V roce 2018 došlo k meziročnímu nárůstu stavební produkce o 22 %, přičemž tempo výstavby by mělo pokračovat i v následujících letech. Kromě infrastrukturních staveb se jedná zejména o výstavby průmyslových komplexů (zejména automobilový, potravinářský a farmaceutický průmysl) či budovy pro sportovní a kulturní využití (např. stadiony).



Boom zažívá i oblast rezidenčního bydlení. V loňském roce bylo v Maďarsku předáno více než 17 tisíc bytů, což představuje 23% meziroční nárůst a znamená to nejvyšší údaj za posledních 8 let. Zároveň s tím je ve výstavbě dalších zhruba 40 000 bytů, které mohou být dokončeny během 2–2,5 let. V roce 2018 rovněž došlo zhruba k 180 000 rekonstrukcí bytů. Nárůst rezidenčního bydlení je tažen mj. dočasným snížením sazby DPH na 5 % (snížená sazba vyprší na konci roku 2019, ale za určitých podmínek bude DPH v hodnotě 5 % zachováno do konce roku 2023) a vládním programem na podporu bydlení – tzv. CSOK.

Z maďarského stavebního boomu těží i české firmy. Jedním z příkladů je i firma Ravak, která patří mezi hlavní hráče na poli sanitární techniky. Úspěšné obchodní výsledky z posledních let pak dovedly firmu k rozhodnutí vybudovat v Maďarsku, kromě již existujícího obchodního centra (tzv. Ravak Business Center) i novou logistickou a vzdělávací centrálu, která by měla být vybavena nejmodernějšími inteligentními automatizovanými systémy. V oblasti sanitární techniky působí v Maďarsku úspěšně i firma Roltechnik, jež dodává sanitární techniku např. i do koupelen stadionů či hotelů a nemocnic.

Ze stavebního boomu však těží i celá řada dalších českých firem, z nichž některé mají v Maďarsku i samostatné obchodní či výrobní zastoupení. Jde např. o dodavatele rezidenčního zastřešování firmu Alukov, dodavatele IoT technologií firmu Elko EP či výrobce zařízení na opravu městské infrastruktury firmu Moram. České firmy jsou úspěšné i v klasickém stavebnictví, což dokazuje např. nedávný úspěch české firmy Europa Investment Property, která má v Budapešti postavit hotel za více než 500 mil. Kč (22 mil. Eur).

Hlavní příležitostí pro prezentaci českých firem na maďarském trhu je mezinárodní stavební veletrh CONSTRUMA, který se bude tento rok konat ve dnech 3.–7. dubna 2019. Veletrh zahrnuje všechny oblasti stavebního průmyslu od chladící techniky po dveře, okna, stavební materiály a instalatérství, po zahradnictví, obnovitelné zdroje energie až po interiérového designu.

V roce 2018 se veletrhu vystavovalo více než 600 vystavovatelů ze 14 zemí na ploše více než 44 tis. m2 a zúčastnilo se více než 46 000 návštěvníků. Maďarská pobočka CzechTrade bude mít na veletrhu i letos svůj stánek, kde se budou prezentovat následující české firmy: SEPOS s.r.o., ASIO New s.r.o., WPC – Woodplastic s.r.o. a COBRA s.r.o. Ve spolupráci s CzechTradem vystavuje v pavilonu pro Home Design Alukov a.s. a SAPHO a.s. První tři dny veletrhu jsou vyhrazené pro odborné návštěvníky o víkendu se pak otevřou dveře i pro širokou veřejnost.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Budapešti (Maďarsko). Autorka textu: Tanja Szelezsán, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Maďarsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme