Stavební úřady v obcích mohou získat peníze na výkony rozhodnutí

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotací z nového pilotního programu s názvem Podpora výkonů rozhodnutí stavebních úřadů pro rok 2019. Stavební úřady díky ní mohou získat peníze na zajištění neodkladného odstranění stavby, nutných zabezpečovacích prací či na vyklizení stavby v souvislosti se stavebními pracemi. Ministerstvo má pro žadatele připraveno 60 milionů korun.



„V praxi často dochází k situacím, že vlastníci staveb nerespektují rozhodnutí stavebních úřadů a obce ve svých rozpočtech finance na výkon rozhodnutí stavebních úřadů nemají. Děje se tak zejména v případech, kdy není předpoklad uhrazení nákladů vlastníkem, nebo když se jedná o výkon rozhodnutí v jiné obci, která nemá vlastní stavební úřad a spadá do správního území obce se stavebním úřadem. Těší mne, že mohu vyhlásit pilotní program na financování výkonů rozhodnutí stavebních úřadů a finančně, prostřednictvím krajů, podpořit obce, které se s uvedenou problematikou dlouhodobě potýkají,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Hlavním cílem nového programu Ministerstva pro místní rozvoj Podpora výkonů rozhodnutí stavebních úřadů je finanční pomoc obcím, jejichž obecní úřady jsou obecnými stavebními úřady, na zajištění výkonu rozhodnutí, které vydaly stavební úřady ve veřejném zájmu při plnění povinností ze stavebního zákona.

Podpora je určena všem krajům včetně hlavního města Prahy pro jejich programy – projekty nacházející se na území příslušného kraje. Dotaci lze získat na výkony exekucí pravomocných a vykonatelných rozhodnutí podle stavebního zákona, ke kterým byl vydán vykonatelný exekuční příkaz podle správního řádu, na stavby, zařízení a terénní úpravy, které svým závadným stavem ohrožují život a zdraví osob a zvířat.

Program se dělí na následující dotační tituly:

·         Dotační titul č. 1 – podpora výkonů rozhodnutí provedených náhradním výkonem v případě zajištění neodkladného odstranění stavby nařízeného podle stavebního zákona,
·         Dotační titul č. 2 – podpora výkonů rozhodnutí provedených náhradním výkonem v případě zajištění nutných zabezpečovacích prací na stavbě nařízených podle stavebního zákona,
·         Dotační titul č. 3 – podpora výkonů rozhodnutí provedených přímým vynucením v případě zajištění neodkladného vyklizení stavby nařízeného podle stavebního zákona, ale pouze současně s jedním z dotačních titulů č. 1 a č. 2.

Podpora bude poskytována až do výše 100 % skutečně vynaložených způsobilých výdajů/uznatelných nákladů akce. Dolní limit dotace na jednu akci činí 50 tis. Kč. Jednotlivé dotační tituly mohou být spolufinancovány z rozpočtu krajů. Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat do 31. května 2019 do 16:00 hodin. Na webu najdete více informací k výzvě a způsobu podávání žádostí.

• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme