Stavebnictví i průmysl rostou pomalu, ovlivní je válka na Ukrajině

Stavební výroba se v Česku v lednu meziročně zvedla o 6,4 procenta. Nesměle rostl také český průmysl. Navýšení oproti roku 2021 je ale pouze o jedno procento. Stále se nedaří výrobě aut.

Průmysl i stavebnictví nicméně čekají těžké časy v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Ilustrační fotografie

Polepšily si stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, ale i stavba bytových i nebytových budov. Lednový růst stavebnictví byl nicméně pomalejší než loni v prosinci, kdy stavebnictví posílilo o 9,8 procenta (nejvyšší progres od dubna 2019).

Českému průmyslu se před válečným konfliktem na Ukrajině také dařilo, srážela jej ale výroba automobilů. Vyplývá to z dat, které v březnu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Po prosincovém poklesu o 1,6 procenta průmysl v lednu meziročně vzrostl o jedno procento. Kromě výroby aut  (pokles o 4,5 procenta) si většina ostatních odvětví proti začátku loňského roku polepšila. V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce podle statistiků zvýšila o 3,1 procenta.

V sektoru automotive zůstává problémem přetrvávající nedostatek dílů a odstávky. Zhruba čtyřprocentní pokles výroby elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byl podle ČSÚ ovlivněn nadprůměrně teplým počasím, které letos v zimě v Česku panovalo.

K meziročnímu růstu průmyslu naopak přispěla například výroba strojů a zařízení, která byla vyšší o téměř 11 procent. Produkce ostatních prostředků si polepšila o více než 21 procent.

Není to na plácání po ramenou

„Sice se jedná o lepší výsledek, než jaký čekaly trhy, ale rozhodně to není na plácání po ramenou. Meziroční růst průmyslové výroby o jedno procento v zásadě znamená, že už šestý měsíc v řadě domácí aktivita v průmyslu jen klouže po povrchu,“ komentuje nejnovější čísla ekonom Tomáš Volf.

Podle analytika může dojít v březnu ke zvratu. Důvodů je několik. Prvním a zásadním je dopad války na Ukrajině na český průmysl. Negativní vliv mohou mít i sankce ČR a Západu vůči Rusku.

Poslední data nicméně podle Volfa přinesla i optimistické zprávy. Hodnota nových zakázek šla meziročně nahoru o 6,9 %. Pro českou ekonomiku je stěžejní, že nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,3 % a domácí o 3,9 %.

„Druhým důvodem je vysoká srovnávací základna s loňským rokem. Počínaje březnem 2021 totiž průmyslová produkce rostla dvouciferným tempem a tento faktor bude pravděpodobně znamenat výrazný propad průmyslové produkce v průběhu letošního roku,“ obává se ekonom.

V následujících měsících se budou firmy střetávat s důsledky výpadků dodávek z Ukrajiny a ztráty trhů v Rusku. Na druhé straně se zmírní až dosud kritický deficit pracovních sil zejména ve strojírenském průmyslu, kde jsou společnosti s vazbou na Rusko nuceny významně omezovat výrobu,“ doplňuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic

Výrobu automobilů nečeká podle analytiků nic pozitivního ani v dalších měsících. a opět se projeví především ruská invaze na Ukrajinu. „Už nyní jsou patrné první dopady konfliktu na výpadky výroby aut kvůli chybějícím součástkám dováženým z Ukrajiny. Problémy s nedostatkem dílů se ovšem rozšíří o další vzedmutí cen vstupů, do kterých se promítnou zdražující pohonné hmoty a energie. V neposlední řadě na podniky dolehne předpokládaný útlum poptávky, která doposud průmysl nebrzdila. Průměrný růst produkce v letošním roce aktuálně odhadujeme na 2 procenta,“ připojuje svůj odhad ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Ilustrační fotografie

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je pozitivem je alespoň fakt, že se problémy koncentrují téměř výhradně na nabídkovou stranu a poptávka po nových vozidlech zůstává silná.

„Válka na Ukrajině ohrožuje český průmysl hned z několika směrů. Jako první na něj dolehne další silné zdražování energetických surovin. K němu se přidá nedostupnost některých výrobních vstupů, ať již se jedná o kovy, drahé kovy či průmyslové meziprodukty. Zapomenout nelze ani na zpřetrhání obchodních vazeb na Rusko a Ukrajinu, byť se tyto země z širšího pohledu neřadí ke klíčovým trhům pro české průmyslníky,“ doplňuje hlavní ekonom CYRRUS Vít Hradil.

V kombinaci s útlumem exportu i z ostatních zemí Evropy – primárně pak Německa – dojde podle Hradila k ochlazení poptávky i po české produkci, která patří i do těchto řetězců.

Průmyslová výroba v Česku v prosinci klesla nejvíce v celé EU

Stavebnictví těží z vysokých cen na realitním trhu

Stavebnictví se v lednu 2022 dočkalo pozitivnějšího vývoje než tuzemský průmysl. Budoucnost je ale podle analytiků nejistá.

„Vzhledem k příznivějšímu počasí a nízké srovnávací základně rostla lednová stavební produkce meziročně poměrně výrazným tempem. Není však pravděpodobné, že tento trend bude pokračovat i v následujících měsících, a to zejména kvůli výpadkům v dodávkách stavebních materiálů. Kritický bude v první řadě nedostatek stavební oceli, jejíž dodávky zcela ochromil konflikt na Ukrajině. Na druhé straně lze předpokládat zmírnění deficitu v oblasti pracovní síly,“ myslí si  Petr Kymlička.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka těží stavebnictví z vysokých cen na trhu s realitami.

„Nákup pozemku a následná stavba rodinného domu vychází levněji než nákup dokončené nemovitosti obdobných parametrů na realitním trhu. To může udržovat vysokou poptávku ve stavebnictví i v době zdražování stavebních materiálů, lidské práce a hypotečních úvěrů,“ říká Křeček.

Stavebnictví však stále trpí nedostatkem pracovních sil a vzhledem k válce na Ukrajině se mohou komplikovat dodávky stavebních materiálů, připouští ekonom.

Stavební úřady v lednu vydaly 6 751 stavebních povolení. To bylo o 12,1 procenta více než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 33,5 miliardy korunu. Vzrostl počet zahájených bytů o 13,1 procenta na 2 954. Zároveň bylo dokončeno 3 556 bytů.

Do obliby se podle Křečka v Česku dostávají mobilní domky, které lze zasíťovat na stavebních pozemcích. Mobilní domky vychází výrazně levněji než klasické zděné stavby, přitom poskytují srovnatelný komfort.

jap

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme