Stavebnictví v únoru meziročně oslabilo. Bytů se postavilo více, rodinných domů méně

Stavební produkce v únoru reálně meziročně klesla o 4,3 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,7 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Stavební úřady vydaly meziročně o 13 procent stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 5,3 procenta. „V únoru narazila produkce na vysoké základny loňského února i letošního ledna a k poklesu přispělo také méně příznivé počasí. Pokles produkce tlumilo pozemní stavitelství, které se meziročně snížilo o 1,5 %, zatímco inženýrské stavby klesly o 14,4 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební práce na zateplení budovy. Ilustrační obrázek
Hodnota v únoru povolených staveb byla necelých 42 miliard korun.

Počet zahájených staveb bytových domů v Praze vzrostl

Stavební úřady vydaly 6 006 stavebních povolení, meziročně tedy o 13,0 % méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 41,9 mld. Kč a meziročně vzrostla o 5,3 %. „V únoru bylo zahájeno 3 511 bytů a tento počet meziročně klesl o 4,9 %. Za poklesem stojí kategorie rodinných domů, kde počty padají již od poloviny loňského roku. Naopak bytových domů bylo zahájeno více, a to především v Praze,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 17,2 % a činil 2 678 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 1,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 14,1 %.

Hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček připomíná, že kvůli vysokým úrokovým sazbám se výrazně snížil zájem lidí o hypoteční úvěry. „V důsledku tohoto vývoje se začaly snižovat ceny nemovitostí a poklesl počet transakcí na realitním trhu. Tato situace v kombinaci s rostoucími náklady na stavební práce a materiály snižuje motivaci k zahajování výstavby nových projektů. Již rozestavěné projekty se však i přes nepříznivé ekonomické okolnosti daří dokončovat,“ říká Křeček. „Někteří developeři mění své uvažování. Místo rozprodávání vybudovaných nemovitostí je začínají pronajímat. Reagují tím na situaci, kdy ceny nemovitostí v kombinaci s vysokými úroky na hypotékách v podstatě znemožňují střední třídě, aby si pořídila novou nemovitost. Tímto způsobem mohou developeři přečkat nepříznivé období na realitním trhu a finální rozhodnutí o osudu svých nemovitostí mohou odložit do budoucna,“ dodává.

V Evropské unii vzrostla stavební produkce podle údajů Eurostatu v lednu 2023 meziročně vzrostla o 1,4 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,5 % a inženýrské stavitelství se zvýšilo o 0,5 %.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Stavebnictví a stavební materiály

Doporučujeme