Stávkující srbští zemědělci dosáhli příslibu zvýšení dotací

V uplynulých dnech zahájili srbští zemědělci stávku, při které používají mj. zemědělskou mechanizaci k blokování silnic. Blokády probíhají především v autonomní oblasti Vojvodina, která je obilnicí Srbska.

Řada traktorů se objevila také v Novém Sadu, kde po předchozí jízdě městem zaparkovali zemědělci své stroje před novosadským výstavištěm. Zde se má od soboty 20. května do pátku 26. května 2023 konat jubilejní 90. ročník Mezinárodního zemědělského veletrhu.

Ilustrační fotografie

Jedná se o nejvýznamnější zemědělský veletrh v regionu, kterého se každoročně účastní řada zahraničních vystavovatelů včetně firem z České republiky. Veletrh má zahájit předsedkyně srbské vlády spolu s ministrem zemědělství Itálie, která je letos partnerskou zemí veletrhu.

Na veletrhu bude přítomna rovněž řada ministrů zemědělství ze zemí regionu. I tyto okolnosti asi přiměly prezidenta Srbska, aby ve čtvrtek 18. května přijal delegaci stávkujících zemědělců a po jednání s nimi vystoupil s příslibem navýšení dotací do zemědělství.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Zvýšeny budou dotace na chov skotu, které se mají zvednout z 30 tis. na 40 tis. dinárů (cca 341 EUR) na kus. Kromě toho by se měly zvýšit dotace na produkci mléka, a to z 15 na 19 dinárů (cca 0,16 EUR) na litr.

Srbsko tak plánuje vyčlenit z rozpočtu na zemědělství dalších více než 20 mil. EUR. Letošní celkový zemědělský rozpočet tak bude činit 900 mil. EUR, uvedl prezident Vučić. Kromě toho by také mělo vzrůst dovozní clo na tvrdé sýry na cca 2,5 EUR/kg. Toto opatření, které má zdražit dovážené sýry a zvýhodnit tak domácí produkci, se může dotknout, byť v menším rozsahu, i mlékáren v České republice.

Na srbském trhu lze koupit sýry především z českých mlékáren patřících francouzskému výrobci Lactalis. V loňském roce se do Srbska vyvezlo necelých 21,5 tuny sýrů za 3,3 mil. Kč a letos pak zatím 2,5 tuny sýrů za 553 tis. Kč.

Autor: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Srbsko | Zahraničí

Doporučujeme