Strojimport úspěšně dodává na alžírský trh

Spolehlivý, stabilní a zkušený dodavatel obráběcích strojů, tvářecích strojů a dalšího strojního vybavení patří mezi významné exportéry českého a slovenského strojírenství. Strojimport působí v oboru již přes 65 let a přispívá k dobrému jménu českých a slovenských strojů po celém světě, díky čemuž patří mezi odborníky na obchodování na mimoevropských trzích.

Do Alžírska Strojimport vyváží již 40 let, a podobně jako v předešlých letech, se i v roce 2019 zúčastnil předního alžírského veletrhu Foire Internationale d’Alger (FIA).

Firma Strojimport dodává výkonné a kvalitní obráběcí a tvářecí stroje od renomovaných tuzemských a evropských výrobců na trhy Afriky, Latinské Ameriky, do oblasti jihovýchodní Asie, Austrálie, Nového Zélandu a na některé trhy arabských zemí. Na alžírském trhu se nejlépe uchytily přesné numericky řízené vertikální a horizontální centra, horizontální i vertikální soustruhy, horizontální vyvrtávačky, portálové frézovací centra, 3D měřicí přístroje a v posledních letech také radiální vrtačky a menší CNC brusky. Mnohé z nich jsou dodávány včetně technologie.

V minulosti Strojimport ve spolupráci se svými partnery úspěšně realizoval také modernizaci menších provozů ve slévárnách a kovárnách. Celkový objem vývozu za posledních 5 let do tohoto teritoria představoval 500 mil. Kč. Alžírská vláda prosazuje nyní politiku omezování dovozů. Tato situace se však Strojimportu výrazně nedotýká, protože rozvoj místního průmyslu se bez strojů neobejde a Alžírsko je závislé na dovozu přesných obráběcích strojů ze zahraničí.

 „Na letošním strojírenském veletrhu FIA hodnotím pozitivně především rostoucí zájem Alžířanů o naše zboží a ještě lépe jejich konkrétní požadavky. Máme široký segment a dokážeme se maximálně přizpůsobit zákazníkovi a Alžířané tuto schopnost hodnotí pozitivně,“ říká zástupce Strojimportu, Rastislav Martinek.

Většina obchodů probíhá cestou veřejných zakázek, protože alžírské ekonomice stále do značné míry vévodí státní podniky. Náročná administrativa, zdlouhavé vyhodnocování výběrového řízení a trpělivost postupně přináší výsledky. „Je potřeba však zmínit, že zadávací podmínky mezinárodních tendrů státních firem jsou čím dál komplikovanější a přísnější, což může některé zájemce od účasti v tendrech odradit. Takže alžírský trh je vhodný pro silné subjekty, které jsou připraveny na náhlé změny. V poslední době se stává, že je tendr zrušen a posléze vyhlášen opakovaně,“ dodává zástupce Strojimportu Rastislav Martinek. Vedle velkých státních zakázek, ale začíná přibývat i malých a středních podnikatelů, kteří na veletrhu FIA hledají dodavatele a partnery.

Firma Strojimport při svém působení v Alžírsku aktivně spolupracuje s českým velvyslanectvím, které ji poskytuje významnou podporu při účasti na zmíněném veletrhu, v komunikaci s místními úřady, poskytuje kontakty na další partnery a sleduje průběžně vývoj v regionu.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Alžíru (Alžírsko). Autorka: Alena Štojdlová, vedoucí obchodně-ekonomického úseku.

• Teritorium: Alžírsko | Asie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme