Strojírenský kolos rozjíždí nový projekt, partnery hledá v Česku

Německá společnost Krone – druhý největší výrobce nákladních návěsů v Evropě, hledá v Česku dodavatele pro svůj nový projekt. „Firmy, které zvládnou technologicky náročnou výrobu, v ČR samozřejmě jsou. Proto české podniky oslovujeme,“ říká nákupčí Krone Günther Hindriks.



Tuzemští strojírenští výrobci mohou dosáhnout na jednu z nejvýznamnějších zakázek v historii. Krone rozjíždí miliardový projekt výroby moderních návěsových podvozků a hledá dodavatele „svařovaných konstrukcí – návěsových šasi a zastudena tvarovaných profilů”.

Firem, které jsou schopny tyto složité konstrukce vyrábět, je u nás poměrně málo, protože je k tomu potřeba náročné technologické vybavení,“ upozorňuje Adam Jareš, ředitel zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Düsseldorfu, která setkání mezi nákupčími německé firmy a zástupci českých podniků zprostředkovala.

„Krone očekává, že česká firma, která by se na projektu podílela, investuje do inovací 3 až 5 milionu euro. Zástupci podniků viděli návrhy, jak budou šasi vypadat. Jsou to poměrně velké moduly, takže někteří by museli rozšiřovat či stavět nové výrobní haly. Všechny oslovené podniky jsou ovšem ochotné do tak významného projektu investovat,“ doplňuje Adam Jareš.

Češi jsou favority

Němci hledají partnery ve více zemích střední a východní Evropy. Čeští výrobci ale patří k favoritům.

„Naši prací je přesvědčit Krone, že si mají vybrat partnery v Česku. Německá firma navíc očekává, že zátěž rozloží mezi dva až tři dodavatele. Šance pro vybrané výrobce je tedy poměrně vysoká,“ říká zástupce CzechTrade.

Němci si z původního seznamu patnácti tuzemských firem, které se o zakázku ucházely, vybrali pět dodavatelů z Česka. Potkali se začátkem listopadu v Praze na jednáních v rámci tradičního Sourcing Day.

Jak fungují Sourcing Days?

Agentura CzechTrade shromažďuje poptávky od zahraničních firem a u těch s vysokou přidanou hodnotou organizuje setkání nákupčích z ciziny s vybranými českými dodavateli.

Zahraniční firma poptává u CzechTrade zboží či službu, kterou očekává od českého podniku. Agentura vybere mezi domácími dodavateli ty nejlepší a zorganizuje setkání obou stran. České firmy tedy už před jednáním vědí, co potenciální partner poptává a nákupčí zahraničních firem, co Češi nabízejí.


Nákupčí Krone i české firmy zmíněný formát jednání v sídle agentury CzechTrade oceňují. „Pro nás je pozitivní osobní kontakt. Určitě je důležité se takto potkat a říci si, zda očekávání, která obě strany mají, jsou v souladu. Pokud tato setkání vyhodnotíme kladně, bude následovat návštěva výroby v české firmě,“ prozrazuje Günther Hindriks

„Pro obě strany je výhodné, že CzechTrade takovou službu nabízí. Pomáhá nám to především v tom, že můžeme snadněji najít potencionální dodavatele,“ doplňuje zástupce Krone.

Firmám pomůže i stát

Zájemci o spolupráci s německou firmou mohou dosáhnout na investiční pobídky, daňové úlevy či zvýhodněné úvěry.

Vůbec poprvé se do jednání zprostředkovaných agenturou CzechTrade zapojují i CzechInvest a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) – partneři v projektu Tým Česko.

Tým Česko má dnes sedm členských organizací (ČMZRB, CzechInvest, CzechTrade Technologickou agenturu ČR (TA ČR), Českou exportní banku (ČEB), pojišťovnu EGAP a CzechTourism. Cílem projektu je sdílená podpora českého podnikání, jeho rozvoj a expanze do zahraničí.

„Do hry jsme schopni zapojit hned několik státních institucí, členů Týmu Česko. CzechTrade zprostředkuje firmám exportní příležitosti, ČMZRB zase nabízí zvýhodněné úvěry. Na jednání je přítomna i zástupkyně CzechInvest, která informuje firmy o investičních pobídkách na rozšiřování výrobních kapacit,“ připomíná Adam Jareš.

„Minimální nutnost investice je 50 milionů korun. Polovina musí jít do strojního vybavení, ostatní peníze mohou být využity například na nákup nemovitostí. Firmám, které splní podmínky, nabízí stát podporu ve formě výhodných pobídek,“ potvrzuje Markéta Tomková z CzechInvestu.

Pobídky mají formu slevy na dani z příjmů firem, hmotné podpory na pracovní místo, hmotné podpory na školení a rekvalifikaci či pořízení majetku. Velké podniky mají nárok na úhradu 25 procent z celkové investice, u středních firem je to 35 procent a u malých až 45 procent.

Co na to podniky?

Jednou z firem, která se jednání s Krone zúčastnila, je společnost Avex Steel Products z Otrokovic.Naším hlavní sortimentem jsou kovové svařovací systémy. To, co poptává Krone, je trochu jiný typ výrobku, ale podobný materiálově i formou zpracování. Zařízení, která máme, by byla teoreticky schopná jej vyrobit už dnes,“ říká obchodní ředitel firmy Antonín Pekárek.

Německé partnery podle jeho slov zaujalo především to, že mají možnost výrazně rozšířit výrobní kapacity. Téměř 95 procent výrobků firmy Avex Steel Products jde na vývoz, firma má tedy dlouholeté zkušenosti s dodáváním výrobků na zahraniční trhy.

„Máme dobré zkušenosti také se spoluprací s CzechTrade, který nám pomohl například s expanzí na jihoamerické trhy. Pokud jde o Sourcing Day, je to vůbec první takové jednání, kterého se účastníme. Těžko se už dneska můžeme domluvit na tom, že budeme vyrábět a investovat čtyři miliony euro, ale pro obě strany je přínosem, že se osobně potkáme a sdělíme si naše představy,“ doplňuje Pekárek.

Fakt, že Krone zajímá především technologická úroveň firem a dostatek místa pro výrobu velkých konstrukcí potvrzuje i jednatel AB Max lisovny Kovářov Miroslav Kubíček.

„Náš poutavý příběh je v tom, že lisovna AB Max dlouhodobě pracuje pro Automotive, je zkušená a navíc máme k dispozici pozemek o rozloze 7000m2, kde by se mohlo vyrábět pro Krone. Pokud se dohodneme, budeme ale muset do výroby investovat obrovské částky. Určitě se do toho pustíme, protože německá firma je pro nás velmi významným partnerem,“ prohlašuje Kubíček.

Zkušenosti s obchodováním s německými firmami má firma řadu let. K západním sousedům ostatně putuje 50 procent z výrobků, které do zahraničí vyváží.

Jakub Procházka

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme