Sucho ohrožuje úrodu v jižní Číně

Potravinové zabezpečení Číny čelí v současnosti novým hrozbám v podobě nepříznivých klimatických vlivů ve významných zemědělských oblastech.

Oblasti Číny ležící v povodí Dlouhé řeky již dva měsíce sužují vysoké teploty a nejnižší úroveň srážek za posledních šest dekád, což vyústilo v dlouhotrvající sucha.

Ilustrační fotografie

Silně postižena je jedna z nejlidnatějších provincií Číny Sečuán. Noviny Global Times uvádějí, že v megapoli Čchung-čching s touto provincií sousedící vyschlo 51 říčních toků a 24 rezervoárů. Reuters zmiňuje, že 80 % elektrické energie v Sečuánu vyrábí hydroelektrárny, současná sucha zapříčinila výpadky proudu i v rezidenčních oblastech.

Kvůli nedostatku elektřiny musely produkci omezit i průmyslové podniky, včetně výrobců hnojiv. Global Times uvádí, že se současná sucha budou zhoršovat minimálně po následujících čtrnáct dní. Hrozí tak, že se nedostatek energie přelije i do východních provincií částečně závislých na sečuánské produkci.

Češi vybaví města budoucnosti chytrými stromy nebo multifunkčními lavičkami

Statistiky čínského ministerstva vodních zdrojů uvádí, že sucha mají dopad na téměř 645 tisíc hektarů pěstební plochy. Ministerstvo zemědělství již do postižených oblastí vyslalo odborníky, kteří mají za úkol zmírnit dopad těchto klimatických vlivů na podzimní sklizeň.

Čínští odborníci však mají za to, že by sucha neměla mít větší vliv na úroveň úrody díky tomu, že oblast disponuje rozvinutým zavlažovacím systémem s možností závlahy podzemní vodou.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí

Doporučujeme