Svátky jako hrozba pro firmy. Zloději nespí

Nejen sváteční dny mezi Vánocemi a Novým rokem, ale i jiné svátky obvykle využívá mnoho malých firem k uzavření prodejen či provozoven a vytvářejí tak prostor pro pragmaticky uvažující zloděje.

Podle odborníků by proto podnikatelé měli na toto období svoje provozovny zabezpečit. 

Mezi nejúčinnější typy ochrany patří bezpečnostní vstupní dveře. „Žádné dveře nejsou nepřekonatelné, avšak narazí-li zloděj na kvalitní bezpečnostní dveře, většinou si s nimi neporadí. Jedná se tak o nejefektivnější způsob, jak zabezpečit svůj domov proti nezvaným návštěvníkům,“ říká Jaroslav Pecka, obchodní ředitel společnosti Next, která se zabývá výrobou bezpečnostních dveří téměř třicet let. 

Míru ochrany speciálních dveří určují bezpečnostní kategorie. Těch se rozlišuje celkem šest, pátá a šestá kategorie jsou přitom využívány zejména pro bankovní či vojenské instituce. „Úplně bych však vynechal dveře první a druhu bezpečnostní třídu, které jsou pro zloděje s obyčejným šroubovákem jen minimální překážkou a lze je zdolat během pár vteřin,“ vysvětluje Jaroslav Pecka. 

Uvnitř za pár vteřin

Dalším místem, kudy se zloději pokoušejí vniknout do obchodu nebo provozovny, bývají výkladní skříně. Podle dostupných policejních statistik zloději v prvním pololetí letošního roku napáchali škody vloupáním do obchodů a výkladních skříní za více než 65 milionů korun. Nahlášeno bylo přes 600 případů vloupání. Zabezpečení skleněných výloh bezpečnostními či tvrzenými skly často nestačí.

U většiny obchodů je ve výloze dnes již standardem minimálně bezpečnostní sklo. Takový požadavek bývá zanesen i ve smlouvě s pojišťovnou. Výlohy jsou často zabezpečeny navíc tvrzenými skly nebo bezpečnostními fóliemi a přídavnými mřížemi či roletami. Zloději ale dokážou najít sofistikované metody a podobné zábrany překonat. 

„Nejčastěji dochází k pokusům o krádeže v nákupních centrech, kde se v rámci velkého množství obchodů na jednom místě nabízí řada příležitostí. Zloději zde zkoušejí své štěstí především v zavírací době, kdy se zaměstnanci chystají k odchodu,“ upozorňuje Daniel Knápek ze společnosti SSI Group. „Následně se pak pokouší zcizit vše, k čemu se dostanou, kromě zboží v samotných obchodech zkoušejí vykrást i stánky v obchodních centrech,“ dodává Knápek.

Další příležitosti vyhledávají pachatelé u jednotlivých obchodů na ulici. V první řadě využívají nedovřených oken do skladů, sklepů nebo sociálních zařízení. Pachatelé si snadno vyhlédnou také vstup přes garáže. A v neposlední řadě může být snadným vstupem do jednotky i samotný špatně zabezpečený vchod. 

„Vstupy do obchodů jsou velmi často řešeny prosklenými dveřmi, a přestože většina obchodů již má bezpečnostní či tvrzená skla, stále se najdou výjimky. Nezabezpečená skla proto bývají doplněna detektory, které hlídají zvuk tříštění skla, nebo jsou polepena speciálními bezpečnostními fóliemi, tak aby se sklo v případě rozbití nevysypalo z rámu a zloděj se nedostal dovnitř,“ říká Ondřej Pučálka z firmy Pučálka, specializované na fólie. „Bezpečnostní skla či fólie na skla se instalují v obchodech nejen z důvodu zabezpečení před zloději, ale také jako ochrana zákazníků. Pouze sklo, které při rozbití zůstane v rámu nebo se naopak roztříští na tisíce malých drobných kousků, nikoho neporaní,“ zdůrazňuje.

„Nejčastěji dochází k pokusům o krádeže v nákupních centrech, kde se v rámci velkého množství obchodů na jednom místě nabízí řada příležitostí,“ Daniel Knápek, SSI Group

Pozor na sociální sítě

Dalším standardním způsobem zabezpečení bývají různé typy alarmů. Stejně jako u jiných typů zboží jsou na trhu zařízení v různých cenových relacích. „Levné elektronické zabezpečovací systémy lze za pár korun zakoupit online. Ty ovšem nemusejí být spolehlivé a navíc, aby takový systém fungoval spolehlivě, vřele doporučuji jeho profesionální montáž. Proto je vhodnější obrátit se na zavedenou firmu, která využívá kvalitní zabezpečovací systémy a poskytuje nonstop servis,“ upozorňuje Jaroslav Pecka z firmy Next.

Kombinace bezpečnostních dveří, alarmu a fólií na oknech a výkladních skříních by pro prodejny a provozovny měla zajistit základní ochranu před zloději. I v případě živnostníků však platí i další bezpečnostní pravidla, která by měly dodržovat také domácnosti. Tedy neupozorňovat na sociálních sítích, že se chystají na dovolenou či na výlet. „Je důležité na své výlety zbytečně neupozorňovat a dávat si pozor na to, co na sociálních sítích sdílíme,“ doplňuje Jaroslav Pecka.

Prevencí před zloději může být také instalace venkovního světla napojeného na detektor pohybu. Čidlo se spustí kdykoli, když někdo přistupuje v noci k objektu. Majitel také může nastavit časovač vnitřních světel, pokud bude delší dobu mimo provozovnu. 

„Žádné dveře nejsou nepřekonatelné, avšak narazí-li zloděj na kvalitní bezpečnostní dveře, většinou si s nimi neporadí,“ Jaroslav Pecka, Next

Technologie nastupují

Kromě klasických postupů ochrany před zloději se v boji proti nenechavcům začínají prosazovat i moderní technologie. Brněnský technologický startup Senzoor vyvinul novou rádiovou technologii úzkopásmového internetu věcí (NB-IoT ). Čidla formou monitoringu majetku přispívají k zabránění vzniku škod. 

Pohybové čidlo Senzoor Move rozpozná pohyb předmětu, na kterém je umístěno. O pohybu je uživatel informován prostřednictvím SMS, e-mailu nebo notifikace v mobilní aplikaci. Jedná se o nový princip detekce, jehož plné využití umožnily až takzvané sítě LPWAN. Kromě ochrany majetku umí jiný typ čidla monitorovat například také unik vody. 

„Výhodou obou čidel je, že nepotřebují ke své činnosti wi-fi ani mobilní připojení a na baterie vydrží fungovat roky. Díky využití sítě NB-IoT je možné čidla využít nejen v místech, jako jsou sklepy, chaty, garáže, ale také kdekoliv v terénu například pro detekci neoprávněné manipulace s včelími úly,“ vysvětluje Pavel Plachký, zakladatel firmy Senzoor.

Rádiová technologie LPWAN byla vyvinutá pro jednoduchý a cenově dostupný sběr dat. „Jejich využitím se firmy stanou efektivnějšími a konkurenceschopnějšími. To je oblast, na kterou se chceme po vstupu investorů primárně zaměřit. Jako velmi zajímavé se nám jeví oblasti správy a využití realit, monitoringu teploty nebo sledování přepravy zboží,“ dodává Pavel Plachký.

Jedinou nevýhodou nástupu moderních technologií je, že kromě výrobců zabezpečovacích systémů se prosazují také mezi pachateli, takže i zloději mají k dispozici stále dokonalejší metody. 

Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Dalibor Dostál.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Ostatní

Doporučujeme