Švédská koruna je po 17 letech nejslabší vůči americkému dolaru

Vítězové nebo poražení? Přečtěte si, co slabá švédská měna znamená pro podnikatele i pro lidi v běžném životě.

Švédská koruna dosáhla historického minima, které se normálně vidí pouze v obdobích ekonomických krizí, což bylo naposledy v roce 2009.

Je to po sedmnácti letech poprvé, co je švédská koruna tak slabá vůči americkému dolaru, zatímco proti euru je nejslabší za poslední desetiletí. V současné době se koruna dostala na hodnoty 9,58 vůči dolaru a 10,73 oproti euru.

Takovéto oslabení měny má samozřejmě dopady jak na podnikatele, tak i na osobní životy lidí, jejich práci, výdaje a úspory.

Švédsko je proexportně orientovaná ekonomika, a nízký kurz koruny může na jednu stranu způsobit, že budou švédské firmy víc konkurenceschopné, protože jejich výrobky budou levnější v těch zemích, kde je měnou euro. Na druhou stranu to bude mít negativní dopad na náklady společností, které jsou závislé na dovozu zboží nebo služeb, a to se samozřejmě promítne následně i do exportu.

V průzkumu, který si nechala udělat druhá největší švédská banka Svedbank, zhruba polovina nákupčích ze 400 největších švédských firem uvedla, že podle jejich názoru bude mít oslabování švédské koruny negativní dopad na zisky, zatímco jen každý pátý uvedl, že ten efekt bude pozitivní.

Kdo je obecně v největším ohrožení, jsou ale malé a střední podniky, protože jejich malá kapacita, méně zdrojů a typicky menší ziskové marže mohou způsobit, že budou více náchylné k fluktuacím.

Pokud se týká osob, tak těm, kdo mají příjmy či mzdu v eurech nebo v jiné podobně silné měně, zbyde více peněz, pokud je budou utrácet ve Švédsku. Každý, kdo se plánuje přestěhovat do Švédska nebo ve Švédsku investovat, jako třeba koupit dům, je potom v silné pozici, pokud může používat jiné peníze než švédskou menu.

Stejně tak to znamená levnější cestování do Švédska a levnější život pro cizí rezidenty ve Švédsku. A to je samozřejmě i pozitivní pro švédský turistický ruch, neboť více Dánů a Norů letos překročilo švédské hranice, aby zde strávilo levnou dovolenou a ušetřili náklady na ubytování, jídlo a pití.

Na druhou stranu ti, kdo jsou placení ve švédských korunách a pravidelně cestují do zahraničí (například za rodinnými příslušníky v zahraničí), mají nyní cestování dražší.

Ve srovnání s dobou před šesti lety je výlet do zemí eurozóny tento rok asi o 20 procent dražší, což je často uváděný argument pro fakt, že spousta Švédů stráví dovolenou doma a nikam necestuje. Jsou samozřejmě výjimky: turecká lira je jedinou měnou zemí OECD, která oslabila vůči dolaru jako švédská koruna, což učinilo z Turecko relativně levnou destinaci pro švédské turisty.

Nakupování výrobků online, jako například na Amazonu, který v současné době neoperuje přímo ve Švédsku, ale výrobky dováží z Německa, znamená, že zboží je dražší, protože švédská koruna je slabá. Ceny výrobků ve Švédsku se též mohou zdražovat, pokud jsou firmy ovlivněny vyššími náklady na vstupu, včetně importu potravin a nápojů.

Střadatelé, kteří mají své úspory v zahraničních fondech, konkrétně v amerických fondech, mohou také profitovat ze směnného kursu, pokud si plánují vybrat úspory. A profitovat z nízkých úrokových sazeb mohou i ti, kdo mají hypotéku.

Pokud se týká vyhlídek na to, že bude švédská koruna opět posilovat, většina expertů očekává, že se tak stane až tehdy, kdy švédská centrální banka Riksbank zvýší úrokové sazby. Původně se očekávalo, že se tak stane v prosinci tohoto roku, ale díky pomalejšímu tempu růstu švédské ekonomiky se nyní předpokládá, že toto zvýšení bude odloženo až do léta roku 2020.

Riksbank přijala strategické rozhodnutí stlačit centrální úrokovou sazbu pod nulu v únoru roku 2015 s vírou, že tato strategie zvýší inflaci a následkem toho se zvednou ceny spotřebního zboží a služeb a tím se zvýší výkon severské ekonomiky.

Kursové výkyvy mají dopad i na strategii exportérů výrobku a služeb z České republiky do Skandinávie. V jejich aktivitách je připraveni českým exportérům pomoci kancelář CzechTrade Stockholm, která má působnost pro celou Skandinávii.

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: Negar Sabaghzadeh, The Local Sweden.
Foto: Miriam Preis/imagebank.sweden.se a Archiv CzechTrade

Doporučujeme