Švédské regiony směřují k recesi

Švédská rostoucí ekonomika směřuje ke svému zpomalení. Některé z regionů budou zasáhnuty více než jiné. Nová zpráva předpovídá, ve kterých částech Švédska se zpomalení projeví nejdříve.

„Na podzim 2019 se očekává špatný ekonomický růst a není vyloučeno, že uvidíme negativní ukazatele HDP v jednom čí více kvartálech. Postupně dochází k růstu nezaměstnanosti. Efektivita zdrojů v ekonomice bude nižší než je normál, což bývá označováno za recesi,“ varuje velká norská banka Nordea ve své zprávě o švédské regionální ekonomice. 

Švédská národní ekonomika očekává růst o 1,3 % mezi roky 2019 a 2020, což je značný propad ve srovnání s předešlými roky a následuje tak celkový pokles globální ekonomiky. Zpráva uvádí, že brexit a zvyšující se mezinárodní napětí zhoršují optimismus globálního rozvoje a růstu a dále upozorňuje na obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou jako rizikový faktor. 

První tři švédské oblasti signalizují negativní vývoj. 
Provincii Småland a ostrov Gotland, severo-střed Švédska (který zahrnuje regiony Gävleborg and Dalarna) a sever Švédska očekávají nejtvrdší zásah v podobě velikosti jejich hrubého regionální produktu a cen finálních výrobků a služeb. Ekonomika Smålandu očekává propad o 0,2 procenta tento rok, následně o 0,4 % v roce příštím, zatímco sever Švédska očekává propad až o 0,3 % v letošním roce a mírnější 0,2 % příští rok. 

Severo-střed Švédska očekává propad menší a to o 0,1 % v tomto roce a o 0,2 % v roce 2020. Norrland, Švédy považován za rozlehlý a rozličný region země, s jeho významným průmyslem navázaným na přírodní bohatství, který je zároveň citlivý na pohyby světových cen, je považován za indikátor zbytku švédské ekonomiky, kdy národní pokles většinou začne v tomto regionu. V sousedním Norsku poklesla zaměstnanost o 4 % od poloviny roku 2018. 

Nicméně investice do švédského rostoucího technologického sektoru jako nová datová centra a továrna na baterie Northvolt v Skellefteå, která předpokládá vytvoření několika stovek pracovních míst v regionu, představuje světélko na horizontu klesající ekonomiky. Oslabující koruna přispívá k nárůstu cestovního ruchu do země. 

Podniky jak v regionu Norrland, tak v severo-středním Švédsku doslova pláčou po dalších zaměstnancích, jak uvádí Nordea, nedostatek kvalifikované pracovní síly bývá označován za hlavní překážku růstu v posledně jmenovaných regionech. V provincii Småland s poměrně vysokou nezaměstnaností pociťují velké znepokojení, neboť v regionu Kronoberg zaznamenali nejvyšší nezaměstnanost v celém Švédsku a to 9,3 % za druhý kvartál tohoto roku. Nicméně kraje Gotland a Jönköping měly ve stejném období nejnižší nezaměstnanost v rámci celé země. Optimistický výhled do budoucna představuje mj. rostoucí stavební průmysl. 

Zpráva také zdůrazňuje východní část Švédska (kde patří regiony Södermanland, Uppsala, Östergötland, Västmanland a Örebro) jako regiony vykazující poměrně dobré výsledky při klesající nezaměstnanosti. Nicméně poukazuje na to, že zmíněné oblasti trvá tradičně déle než zbytku ekonomiky zareagovat na kolísání ekonomiky a predikuje tak následování propadu podobně jako ve zbytku Švédska. 

Závěrem stojí za zmínku, že zpráva rovněž predikuje mírné zlepšení ekonomiky v roce 2021 a stabilizaci ekonomické situace, jak pro Švédsko jako celek, tak pro hůře zasažené regiony. 

Regionální problémy je dobré vzít v potaz při pronikání českých firem na švédský trh, který je nicméně stále velmi perspektivní z pohledu českých exportérů. V jejich snahách jsme připraveni vždy pomoci.

Připravil kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
Zdroj: thelocal.se

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme