Švédsko je v EU na čele ve využívání obnovitelné energie

Švédsko využívá nejvíce obnovitelné energie ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Téměř dvě třetiny konečné spotřeby energie pochází právě z obnovitelných zdrojů.

Švédsko je také v zelených alternativách v čele technologického vývoje, což nabízí řadu zajímavých příležitostí ke spolupráci.

Ilustrační fotografie

Podle Eurostatu se podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě se ve Švédsku zvýšil na 66 %. To výrazně převyšuje současný průměr EU, který dosahuje 23 %. Švédsko se v obnovitelných zdrojích spoléhá především na vodní, větrnou energii, pevná a kapalná biopaliva a na tepelná čerpadla. Jaderná energie, kterou chce země v následujících letech výrazně rozvíjet a která nyní tvoří asi 30 % švédské výroby elektřiny, je významným zdrojem nízkoemisní energie, do obnovitelné energie se ale nepočítá.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Snížit závislost na lithiu

Země je v oblasti obnovitelných zdrojů na čele technologického vývoje v řadě oblastí. Švédské znalosti, investice a inovace v oblasti výroby baterií, větrných, solárních a vodíkových technologií či chytrých přenosových sítí patří mezi světovou špičku. Pro Česko je efektivní spolupráce na vývoji a komercionalizaci čistých technologií ve Švédsku velmi dobrým příkladem a inspirací, což se české startupy, firmy a výzkumníci snaží stále více využívat.

Rychlá elektrifikace švédské společnosti zvyšuje poptávku po dodávkách a službách pro budování nabíjecí infrastruktury a udržitelně vyráběných bateriích. Průkopníkem udržitelného modelu výroby baterií je švédská společnost Northvolt, která dodává baterie ze své gigafactory Northvolt Ett ve Skellefteå ve Švédsku.

Northvolt koncem roku 2023 mimo jiné oznámil významný průlom ve vývoji sodíkovo-iontových baterií. Jejich nová sodíkovo-iontová baterie představuje levnější a udržitelnější způsob skladování elektrické energie – bez použití lithia, niklu, grafitu a kobaltu, jako je tomu u většiny ostatních baterií. Větší využití této baterie by do budoucna mohlo znamenat výrazné snížení závislosti na lithiu.

Voda, vítr i modernizace sítí

České firmy se mohou uplatnit jak v tradičních, tak moderních oblastech obnovitelných zdrojů. Mezi ty tradiční patří především vodní energetika, která má 35% podíl na výrobě elektřiny ve Švédsku. Expanze hydroenergetiky je zajišťována především navyšováním výkonu a účinnosti existujících elektráren. Prostor pro spolupráci existuje zejména v oblasti modernizací, rozšiřování a rekonstrukcí stávajících vodních elektráren.

Ilustrační fotografie

Z ostatních sektorů se nejdynamičtěji rozvíjí větrná energetika, k čemuž přispívají nové technologie a snižování výrobních nákladů. Výroba elektrické energie z větrných zdrojů by do roku 2030 měla vzrůst více než dvojnásobně na cca 80 TWh. Podíl solární energie je ve Švédsku relativně omezený, odvětví se ale začíná postupně rozvíjet zejména v důsledku vládního financování a investiční podpory.

Velmi dobré příležitosti spolupráce pro české firmy také existují při modernizaci chytrých přenosových sítí, na což švédská vláda vyčlenila dodatečné vládní zdroje ve výši 60 mld. SEK (asi 130 mld. Kč). V oblasti moderních obnovitelných zdrojů se čeští výzkumníci a společnosti například mohou zapojit do ambiciózních projektů využívání obnovitelného vodíku ve Švédsku v dopravě či při výrobě bezfosilní oceli.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Stockholmu (Švédsko). Autor: Martin Bašta, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme