Švédsko v příštích čtyřech letech zdvojnásobí větrnou energii

Podíl větrné energie by měl vzrůst z 17TWh v roce 2018 na 35 Twh v roce 2022, přičemž podíl větrných elektráren by měl vzrůst na 25% celkové vyrobené energie. Švédsko má nejlepší regulativu k uskutečnění projektů větrných elektráren v Evropě, a proto jsou zde nejmenší výrobní náklady, řekla Charlotte Unger, výkonná ředitelka švédského obchodního sdružení pro větrnou energii.
Největší novou větrnou elektrárnou je obrovský projekt Markbyygden u města Piteå, kde se předpokládá zásobování 10TWh ročně, což z něj činí jednu z největších větrných elektráren v Evropě. Dalšími významnými projekty jsou: Větrná elektrárna Överturingen ve Västernorrland, Åskälen v Jämtland a Valhalla v Gävleborgu.
Nové elektrárny nahradí odstavení dvou reaktorů v jaderné elektrárně Ringhals v letech 2019 a 2020. Charlotte Unger řekla, že pokud nová produkce energie překročí potřeby Švédska, může být exportována i do jiných zemí, čímž se sníží spotřeba uhlí v Evropě. Švédská asociace pro větrnou energii doufá, že mezi lety 2022 a 2024 se opět zdvojnásobí množství větrné energie, která se bude vyrábět.
Dodávky technologií i investice do větrné energie mohou být velkou výzvou pro české výrobce a investory. Kancelář CzechTrade Skandinávie se sídlem ve Stockholmu je připravena v tomto úsilí českým podnikatelům pomoci po všech stránkách.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 24.04.2019

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme