Ve své nejnovější ekonomické zprávě agentura konstatuje, že sektor má potenciál zvýšit svoji produktivitu, konkurovat na zahraničních trzích a zvládat vnější faktory, jako jsou výkyvy směnných kurzů, přírodní katastrofy nebo válečné konflikty.
Kanadské potravinářství prošlo v posledních 20 letech významnými změnami. Po období útlumu se odvětví odrazilo ode dna díky investicím do nových technologií, zvýšením své efektivity při využití automatizace výroby nebo díky konsolidaci provozů. To vedlo k 11% růstu produktivity mezi lety 2013 a 2017. Od této doby zůstává růst produktivity relativně stabilní.
ExportMag.cz: Východ Kanady je rájem pro inovativní firmy
Nejlépe si vede sektor produkce a zpracování obilovin a olejnin, který dokázal zdvojnásobit svoji produktivitu (pozn. zpráva nezohledňuje potenciálně uvalená cla na kanadskou řepku ze strany Číny). Naproti tomu zpracovatelský sektor ovoce a zeleniny se dlouhodobě potýká s obtížemi zejména z důvodu své výrobní rozmanitosti, náročnosti na pracovní sílu a zastoupení spíše malých a středních podniků.
V dalších letech bude podle této zprávy klíčové využít potenciálu čtvrté průmyslové revoluce. Mnoho kanadských podniků již nové technologie využívá, nicméně tento trend od roku 2017 mírně klesá, zejména u malých podniků. Mnohé z nich nepovažují tyto technologie za relevantní nebo nezbytné, což naznačuje, že návratnost investic není dostatečná. Důležité proto bude přilákání investic z jiných odvětví než zemědělství a potravinářství.