Světlo je úžasné médium, dáváme mu život, říká podnikatelka

Podnikání Anny Veselé je netradiční a nekonvenční. „Zabývám se tím, jak dát světlu život, dynamiku a barvy,“ říká. Její firma Tangle nedávno spolupracovala například na projektu 3D tiskové farmy na výstavu EXPO v Dubaji.

„Od počátku jsem věděla, že chci dělat se světlem. Je to skvělé médium, jen s ním nikdo neumí moc pracovat,“ říká Veselá.

Anna Veselá (Tangle)

Prvním projektem byly chytré taneční boty, které světelnými efekty reagují na pohyb člověka, v současnosti má ovšem Tangle podstatně širší záběr.  Zajišťuje světelné instalace, vyrábí chytrou minimalistickou lampu do domácností, její technologie žijí uvnitř chytrých lustrů nebo světelných bezpečnostních prvků, svým klientům připravuje světelné show na míru.

„Spolupracovali jsme s českou firmou Prusa Research (druhý největší výrobce 3D tiskáren na světě) na projektu synchronizované autonomní 3D tiskové farmy na EXPO v Dubaji, zajistili jsme světelné instalace pro nově vznikající pražské bistro, vyrábíme chytrou minimalistickou lampu do domácnosti a dodáváme technologie i do mnoha externích produktů,“ shrnuje Veselá v nové epizodě podcastu Podnikatelka Kateřiny Haring na Info.cz .

Soutěž a podnikej

Jak na byznys si podnikatelka vyzkoušela už jako teenager na střední škole. „Musím říct, že mi na začátku podnikání výrazně pomohla moje účast v Soutěž a podnikej (program pro středoškolské studenty, který jim umožní vytvořit ze svého nápadu reálný podnikatelský záměr), když jsem byla na střední škole a nevěděla jsem o podnikání vůbec nic. Ve čtvrtém ročníku jsem si ale řekla, pojď to vyzkoušet, pojď zkusit zažít, o čem byznys vlastně je,“ popisuje.

Studenti mají v rámci programu splnit sedm úkolů od rešerše trhu přes validaci až po případnou tvorbu prototypu. Součástí je i vytvoření byznys modelu, učí se základy marketingu.

„A ve mně to tak moc zakořenilo, že od té doby přistupuju ke každému novému projektu s podobným mindsetem a vždycky si opakuju ty kroky, které musím udělat, aby se to nějakým způsobem povedlo … abych tomu pomohla na svět,“ přiznává se smíchem.

Žena roku šije pro mámy. Prosperující firmu vybudovala z nuly za pár let

Podnikání dává Anně Veselé ideální prostor, aby mohla dělat „od všeho něco“.  Právě to ji baví a naplňuje. „Uvědomila jsem si, že asi nikdy nebudu specialistka na jeden konkrétní obor, ale že je to vlastně výhoda. Z toho, že mě baví a jde hodně věcí, mohu naopak vytěžit maximum,“ prozrazuje mladá podnikatelka.

Nezastavily ji rozchod s parťákem ani covid

Na svém projektu začala pracovat v devatenácti s vrstevníkem Matejěm. Do týmu přibrali staršího parťáka, „který sliboval, že se bude starat o peníze a bude nám říkat, co máme dělat.“ Dnes už ví, že to byla chyba. To, že zradil jejich důvěru, označuje za největší zklamání, které ji přinesl start podnikatelské kariéry.

Následoval bouřlivý rozchod a nový začátek. To, že se spálila hned na počátku, považuje Anna Veselá paradoxně za přínos. Potíže ji rozhodně neodradily, naopak.

Právě v té době přišel covid a následné vládní restrikce. „A nás to rozhodnutí, že toho člověka vlastně už nechceme dál v týmu, neskutečně nakoplo. Chtěli jsme pokračovat v tom, co děláme a vlastně v co nejkratším termínu produkt (taneční boty) dokončit a dostat na trh,“ prozrazuje Anna Veselá.

Co mi pomohlo z krize? Určitě můj parťák Matěj. On je hardwarový a softwarový vývojář, takže vlastně staví celkovou architekturu produktů a stará se o veškerou technologii u nás ve firmě. Jsme stejně staří, potkali jsme se v Praze v jednom společném studentském bytě a vlastně jsme zjistili, že máme velmi podobné názory a velmi podobné hodnoty

Na pandemické časy, které byly pro mnoho českých podnikatelů hořkou pilulkou, nebo jim dokonce přivodily krach, si Anna Veselá nestěžuje. „Mohli jsme si sednout, dohnat vše, co jsme v uplynulém roce nestihli, obstarat si dodavatele, vytvořit komunitu, zajistit předobjednávky a spustit plnohodnotný e-shop,“ popisuje.

Začátky podnikání byly přesto ohromně těžké: „My jsme se s potenciálními zákazníky bavili během půl roku roku předtím, než covid přišel. A jejich reakce a vstřícnost byly logicky úplně jiné, než když přišel lockdown a zavřely všechny kluby, zavřela všechny studia…“

A co by mladá žena doporučila začínajícím podnikatelkám? „Ať se hlavně nebojí, ať si jdou aktivně za svým štěstím a ať se nebojí říkat ano. A hlavně by se měly připravit na to, že, že podnikání není jenom cool a zábava, ale že to hrozně často bolí a je potřeba umět sáhnout si na dno z toho dna se potom odrazit,“ doplňuje.

Jaké jsou další produkty a služby Tangle? Co vše lze se světlem dělat a kde je možné vidět jejich technologie a světelné show v akci? A proč je dobré ptát se na směřování vlastního podnikání svých zákazníků? Poslechněte si celou epizodu na info.cz.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Kreativní průmysly

Doporučujeme