Světlo na konci tunelu: Airbus je opět v zisku

Evropský výrobce letadel Airbus se po propadech příjmů způsobených pandemií koronaviru vrátil v roce 2021 do černých čísel a zaregistroval historicky nevyšší čistý zisk 4,2 miliard eur a zvýšil náskok vůči americkému rivalu Boeingu.

Skupina Airbus získala v loňském roce čistý přírůstek 507 objednávek na komerční letadla, o 239 více než v roce 2020. Za dobrými hospodářskými výsledky firmy stojí také aktivity divize helikoptér, která získala čistý přírůstek 414 objednávek a divize obrany a vesmíru, jejíž hodnota nových objednávek v minulém roce dosáhla 13,7 miliardy eur.

Ilustrační fotografie

Ze zveřejněných ekonomických výsledků vyplývá, že se firmě podařilo dostat ze ztrát a akcionářům proto začne opět po dvou letech vyplácet dividendy 1,50 eur na akcii.

Airbus dodal v minulém roce 611 komerčních letadel, tedy o 8 % více než v roce 2020. Tržby společnosti v roce 2021 vzrostly o 4 % na 52,8 miliardy eur, z toho dvě třetiny tvoří komerční letadla, 6,  miliardy tržby divize Airbus Helicopters a 10,2 miliardy aktivity divize Airbus Defense and Space.

Oživení by mělo pokračovat i v tomto roce, kdy Airbus předpokládá dodání 720 letadel, o 18 % více ve srovnání s minulým rokem a počítá s hrubým ziskem ve výši 5,5 miliardy eur.

Od začátku krize způsobené pandemií byl Airbus donucen dramaticky snížit výrobu a zrušit 10 000 pracovních míst. Počet nevyřízených objednávek na letadla činil ke konci ledna 7 036. Pro uspokojení této poptávky Airbus plánuje navýšit do poloviny roku 2023 výrobu ze současných 45 na rekordních 65 strojů měsíčně, tedy více než 700 kusů ročně a přijmout nejméně 6 000 nových zaměstnanců.

Přestože se vývoz francouzského leteckého průmyslu dostává na svou předkrizovou úroveň pozvolna, jsou publikované hospodářské výsledky evropského výrobce letadel Airbus dobrou zprávou také pro subdodavatele leteckého průmyslu, včetně českých firem dodávajících komponenty a zařízení.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Paříži (Francie). Autorka: Adriana Rocher, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Francie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika | Letecký průmysl

Doporučujeme