Světová výstava Expo 2020 v Dubaji a její pozitivní dopad na ekonomiku Spojených arabských emirátů

Od 20. října 2020 do 10. dubna 2021 budou Spojené arabské emiráty hostit Světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji. Je to poprvé, co se světová výstava bude konat v regionu Blízkého východu. Účast na výstavě potvrdilo celkem 190 zemí. Hlavními tématy výstavy je „Propojení myslí a vytváření budoucnosti“, přičemž dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitosti.

Získání hostitelského práva na světovou výstavu EXPO 2020 v roce 2013, bylo pro vládu Spojených arabských emirátů velmi významný krokem, kterého hodlá od začátku příprav maximálně využít k dalšímu ekonomickému rozvoji země, ale i celého regionu.

Hlavním cílem tedy nebude pouze vytěžení maximálního profitu pouze v době konání výstavy, ale zanechání smysluplného odkazu i pro další období po oficiálním ukončení výstavy. V této souvislosti Emiráťané již plánují např. přeměnu pavilonu Udržitelnosti na vědecké Exploratorium a pavilon Mobility bude po skončení výstavy využit jako špičková kancelářská budova. Vše bude součástí komplexu pod názvem District 2020.  

Zaměstnanost

Schopnost země vytvářet pracovní místa je ukazatelem toho, že odvětví v její ekonomice jsou v chodu a funkční. Jakmile vzniknou pracovní příležitosti, zvyšuje se i důvěra spotřebitelů, a tím se zvýší celkové výdaje domácností. Podniky vzkvétají a obecně řečeno, lidé se mohou těšit lepšímu životnímu stylu. Vláda Spojených arabských emirátů odhaduje, že v souvislosti s konáním světové výstavy bude v letech 2020 až 2031 postupně vytvořeno 905 000 nových pracovních míst.

Pracovní místa jsou stabilně vytvářena ve všech odvětvích ekonomiky, včetně cestovního ruchu, maloobchodu, financí, nemovitostí, stavebnictví, letectví, pohostinství, technologií, médií a komunikací, dopravy, bezpečnosti, obchodu a investic a mnoha dalších. Již tisíce lidí byly zaměstnány zejména ve stavebnictví, technologiích a dopravě, v souvislosti s probíhajícími přípravami na říjen 2020.  

Cestovní ruch

Cestovní ruch je velmi důležitou součástí hospodářského růstu ekonomiky Spojených arabských emirátů a hraje významnou roli v diverzifikaci ekonomicky. Podle informací ministerstva cestovního ruchu a marketingu, zaznamenala Dubaj ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst návštěvníků o dvě procenta. Dubaj se nachází na mapě Světové turistiky s atrakcemi, jako je nejvyšší budova světa Burdž Chalífa, Palm, Burdž Al Arab a mnoho dalších.

Spojené arabské emiráty mají oficiálně čtyři kulturní památky na seznamu světového dědictví UNESCO. Dle odhadů se očekává, že jen výstaviště navštíví v průměru 150 000 lidí denně. Kapacita ubytování bude dimenzována na 300 000 osob. V areálu bude 200 různých prodejen potravin a nápojů a vlastní stanice metra na lince Route 2020. Vozy metra přepraví na místo až 44 000 cestujících za hodinu.

V době konání výstavy se Dubaj stane ještě atraktivnější turistickou destinací, což rovněž napomůže k dalšímu zrychlení hospodářského růstu.

Investice

Důvěra investorů beze sporu posiluje, když ekonomika prosperuje a je dlouhodobě udržitelná. Podle nezávislých údajů nadnárodní společnosti EY zabývající se profesionálními službami budou dlouhodobé investice činit přibližně 33,4 miliardy USD. Investiční možnosti jsou aktuálně otevřené  zejména v oblastech obchodu, maloobchodu, nemovitostí a rozvoje, financí, zábavy, cestovního ruchu, stavebnictví, pohostinství.

Již několik stovek zahraničních společností přemístilo nebo otevřelo nové pobočky a prodejny právě v Dubaji. Většina těchto projektů je v současné době ve výstavbě. S ohledem na stabilní hospodářský vývoj a velkolepé plány místní vlády mají tedy investoři dostatečné záruky o bezpečnosti jejich investic a následných výnosů.

Infrastruktura

Organizace světové výstavy Expo 2020 zaznamenala masivní rozvoj infrastruktury v Dubaji a ve zbytku Spojených arabských emirátů jako celku. Infrastruktura vedoucí k areálu výstaviště jako jsou silnice, linky metra a mosty, byla dále rozšířena a vylepšena. Existuje více nových projektů probíhajících v oblasti výstavby nových hotelových komplexů, rezidencí, zdravotnických zařízení a dalších komerčních prostor.

Výstaviště bylo záměrně postaveno v blízkosti mezinárodního letiště Al Maktoum, Dubai World Central (DWC) v oblasti Jebel Ali, což zajistí výborné využití infrastruktury pro přepravu návštěvníků a investorů před, během a po ukončení výstavy EXPO 2020.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty). Autor: Daniel Blažkovec, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Spojené arabské emiráty
• Témata: Expo | Zahraniční obchod

Doporučujeme