Světový den vody: Projekty z VUT nás připravují na budoucnost

Světový den vody se letos zaměřuje na téma míru pod heslem „Water for peace“. Změny charakteru podnebí a následný úbytek či znečištění vody mohou vést ke konfliktům, které mohou stát lidské životy.

Naštěstí se všude po světě vyvíjí chytrá řešení ochrany vody, jejichž součástí jsou také vědci z Vysokého učení technického v Brně.

Ilustrační fotografie

Voda pro mír

Světový den vody si v rámci udržitelného rozvoje pod taktovkou OSN připomínáme od roku 1993. Letošní ročník se točí okolo vody jako silného hybatele společnosti a prostředku pro dosažení míru. Zásadní jsou zde témata nedostatku vody či jejího znečištění a tím způsobené problémy s produkcí potravin.

Se změnami klimatu se situace zhoršuje. V roce 2023 Evropa zažila svůj sedmý nejteplejší prosinec, který byl zároveň nejteplejším prosincem v historii celé planety. Vysoké teploty ovlivnily vodní cyklus, což mělo za následek extrémní vedra, lesní požáry a nedostatek jídla.

34 % Česka je zasaženo suchem

Potíže s vodou trápí i Česko. To je z důvodu změny charakteru podnebí ze 34 % zasaženo suchem. Zároveň se snižují stavy spodních vod a ubývá i vody v řekách. Úbytek vody a vysychání půdy následně ohrožují úrodu.

Vyřešit se tyto problémy snaží vědecké projekty hned na několika úrovních – přičemž důraz se klade na ochranu a čištění vody, zadržování vody v krajině a péči o půdu.

Roboti spin-offu VUT budou ve vodárenské společnosti čistit vodovodní sítě

Čištění vody, udržitelné nakládání s půdou nebo vize soběstačných měst

Ochranou vody se napříč fakultami zabývají také odborníci z Vysokého učení technického v Brně (VUT) a téma univerzita aktuálně vyzdvihuje i v rámci svého 125. jubilea.

Nejintenzivněji se mu věnuje Fakulta stavební (FAST), kde vznikla například spin-off firma ConWe s vegetační čistírnou vody v Hlíně u Ivančic. Dalším významným projektem je spin-off firma VODA BRNO, která přišla se systémem čištění vodovodních sítí měřícím a proplachovacím robotem. Pozornost získal i projekt zadržování vody v krajině pomocí pásového střídání plodin Miroslava Dumbrovského.

Na Fakultě strojního inženýrství (FSI) vědci vyvinuli unikátní zařízení CaviPlasma. To dokáže dočistit vodu od chemikálií a léčiv, které klasická čistírna nezachytí. Dočišťovat vodu pomůže také technologie odparky, kterou se na fakultě zabývají procesní inženýři. Ta čistí a recykluje odpadní vodu z vinařství, které vznikne na jeden litr vína až čtyřikrát tolik.

Ilustrační fotografie

Jak v budoucnosti dostat vodu k lidem v městských aglomeracích řeší v projektu BIOM tým z Fakulty architektury (FA) a FAST pod vedením doktoranda Romana Bolceka. Popisují vizi soběstačné struktury, která by měla svým obyvatelům pomocí moderních technologií zabezpečit přístup k vodě a vyprodukovat energii a potraviny.

Na nedostatek vody a s tím spojený úbytek potravin se zaměřili i na CEITEC VUT. Skupina doktorandů zde pod vedením Josefa Jančáře z Fakulty chemické (FCH) založila firmu ESCUBE, která vyvíjí unikátní přípravky pro rostliny zlepšující cyklus vody v půdě. Výsledkem je 85% nárůst zelené hmoty, 75% zlepšení klíčivosti, zesílení kořenového systému a o 50 % efektivnější využití srážkové vody.

Měnit věci k lepšímu

Voda je jedním z našich nejcennějších bohatství. Ovlivňuje důležité ekonomické procesy a zároveň je součástí ekosystémů, které se bez ní mohou stát zranitelnými.

Dostatek vody, její udržitelné využívání a bezpečný přístup k vodě může zajistit harmonii mezi komunitami. Je však třeba se angažovat na všech úrovních, od mezinárodních společenství, až po ty nejmenší obce a samotné jednotlivce.

Univerzity, a konkrétně Vysoké učení technické v Brně, potom mohou být v oblasti ochrany vody důležitými hráči a autoritami. Jejich vědci i studující čím dál více berou za své poslání změnit věci k lepšímu a připravit tak svět na budoucnost, nad kterou visí spousta otazníků.

Doporučujeme