Švýcarská armáda pochoduje v botách ze Slavičína, úspěšné jsou i další české firmy

Vynikajícího úspěchu dosáhla česká firma Prabos plus a.s. Se švýcarskou armádou se jí podařilo uzavřít čtyřletý kontrakt na dodávku obuvi. Hned první zakázka čítá 20 000 párů.

Tradice slavičínské společnosti Prabos plus a.s., vlastněné v současnosti Jurajem Vozárem a Jaroslavem Palátem, sahá až do roku 1860. Jejím největším zákazníkem je Armáda České republiky. Svou obuv však dodala také makedonské policii, německému Bundeswehru, armádám Litvy, Lotyšska, Bulharska, Nizozemska a Velké Británie. Do Švýcarska dodávala boty již v letech 2004–2005, a to konkrétně letectvu.

Prabos plus a.s. má ve Švýcarsku lokálního partnera, ten však není obchodním zástupcem jejich značky v pravém smyslu slova. Obchod se Prabosu plus a.s. podařilo uzavřít v roce 2019 po vlastní ose z ČR. Tento způsob je sice přímější, nicméně složitější a ve Švýcarsku často končí nezdarem. Úspěch slavičínské firmy je proto o to cennější. Dalším cílem společnosti Prabos plus a.s. je podle Juraje Vozára podpis smluv se švýcarskou policií a jinými silovými složkami.

Své o zakázkách pro švýcarské záchranné a bezpečnostní sbory vědí i další úspěšní čeští výrobci, kterým se podařilo na náročný švýcarský trh v tomto segmentu proniknout. Šumperský výrobce outdoorového oblečení Tilak šije bundy pro policisty z kantonu Curych. V Česku je Tilak jedinou firmou, která může pod svou značkou vyrábět outdoorové oblečení z materiálu Gore-Tex. Tilak získal v roce 2019 další zakázku curyšské policie na 1300 bund. Od vítězství ve výběrovém řízení v roce 2015 tak firma dodala do Švýcarska již více než 3500 bund. Výkonný ředitel společnosti Tilak a.s. pan Roman Kamler nám také sdělil, že s policií curyšského kantonu spolupracuje prostřednictvím švýcarského partnera.

K úspěšným českým exportérům, kteří v této oblasti ve Švýcarsku působí, patří i zlínská firma Holík International s.r.o., výrobce zásahových hasičských rukavic a obuvi, které již několik let chrání zdraví švýcarským hasičům. Jak sdělil obchodní zástupce Marek Štefan, do výrobního portfolia firmy patří také produkty taktických rukavic pro policejní a armádní jednotky, expedované prostřednictvím partnera z kantonu Solothurn.

Sokolovská firma Lasting Sport s.r.o. zase vyrábí a dodává pro švýcarskou policii termooblečení z merino vlny. „Kromě těchto dodávek pro policii máme ve Švýcarsku distributora, s jehož pomocí dodáváme naše produkty z merino vlny do mnoha sportovních, mysliveckých a outdoorových prodejen,“ sdělila exportní manažerka Irena Provazníková.

A do výčtu úspěšných exportérů patří určitě firma DEVA F-M s.r.o. z Frýdku Místku, která vyrábí a dodává ochranné obleky švýcarským hasičům.

Ve Švýcarsku působí dohromady téměř 25 tisíc policistů. Nejvíce jich zaměstnávají kantony Basilej – město, Uri, Ženeva, Curych a Ticino, ve kterých připadají průměrně 4 policisté na 1000 obyvatel. O nákupu policejního vybavení si rozhoduje každý kanton zvlášť. V praxi to znamená, že prodejce čeká minimálně 26 obchodních jednání, pokud bude chtít dodávat zboží do celého Švýcarska. V celé konfederaci působí dohromady na 300 různých policejních složek, jako například federální, kantonální, městská či komunální policie.

Obdobně jsou do mnoha samosprávných spolků rozděleni také švýcarští hasiči a záchranáři. V přibližně 1200 hasičských sborech slouží na 95 000 hasičů, z toho 1500 plně profesionálních. Většinu hasičských sborů tvoří poloprofesionální či dobrovolné oddíly. V mnoha kantonech existuje povinná hasičská služba jak pro muže, tak i pro ženy. Služební povinnost je splněna výkonem aktivní hasičské služby nebo zaplacením ročního poplatku. Záchranné služby –  zdravotnická pohotovostní střediska, pozemní, vodní, letecká a horská záchranná služba, apod. – spadají rovněž z velké části do kompetence kantonů, které jsou povinny zajistit jejich organizaci. Existuje tedy 26 různých regionálních nařízení.

Šance pro zakázkovou výrobu

Čechovi se může decentralizovaný švýcarský přístup jevit jako příliš složitý a nepřehledný. Pro exportéry se v něm ale skrývá velká šance. Otevírá totiž prostor pro firmy, které se specializují i na výrobu v menších objemech a které kladou důraz především na kvalitu, přesnost, funkčnost a odolnost. Menší dodavatel bývá lépe schopen pružněji a rychleji reagovat na specifickou poptávku, kterou často doprovázejí přísné předpisy a normy. Jejich dodržování je u dodávek bezpečnostním a záchranným sborům obzvlášť žádané a nezbytné.

Dle zkušeností českého velvyslanectví mají české firmy švýcarským bezpečnostním a záchranným složkám co nabídnout a dokážou v silné konkurenci prorazit. Úspěch tolika českých firem nejen zde ve Švýcarsku je proto jasným důkazem, že i v tomto oboru patříme k těm nejlepším na světě.

Jste-li přesvědčeni, že právě vaší firmě by to v této společnosti „slušelo“ a máte ambice rozšířit svou působnost i na Švýcarsko či Lichtenštejnsko, je české velvyslanectví připraveno vám poradit a asistovat. V případě většího zájmu uskuteční projekt na podporu ekonomické diplomacie PROPED zaměřený na toto odvětví, jehož prostřednictvím podpoří nové i stávající firmy v jejich expanzi na švýcarský trh. Pro více informací můžete kontaktovat obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky v Bernu na e-mailu: commerce_bern@mzv.cz nebo na tel. +41 31 350 4080.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bernu (Švýcarsko). Autor: Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista.

• Teritorium: Švýcarsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme