Švýcarsko zruší některá dovozní cla

Švýcarská vláda plánuje zrušit cla na průmyslové zboží. Profitovat by z toho měly nejen firmy, ale i spotřebitelé.

Dle návrhu švýcarské vlády by měla být zrušena některá dovozní cla na průmyslové zboží. Cílem tohoto kroku je kromě zlepšení podnikatelského prostředí, také snížení rozdílu cen mezi Švýcarskem a jeho sousedními státy v rámci balíčku opatření proti tzv. Hochpreisinsel Schweiz.
Konkrétně se změny budou týkat zemědělských výrobků, potravin, automobilů, jízdních kol, toaletních potřeb, domácích spotřebičů, oblečení a obuvi. Změny se více dotknou zboží z textilního, dřevařského nebo papírenského průmyslu, které je v současnosti zatíženo vysokým clem. Naopak nová opatření nejméně změní ceny u domácích spotřebičů, neboť je na ně nyní uvaleno clo ve výši 0,3 %. Vláda chce také monitorovat, zda změny pocítili i spotřebitelé.
V důsledku zavedení celní reformy se podle odhadů sníží příjmy do státního rozpočtu o 500 mil. CHF (zhruba 450 mil. EUR). Švýcarská vláda však počítá s pozitivním dopadem na ekonomiku díky snížení administrativní zátěže a zvýšení produktivity. Podle jedné studie by se mělo jednat o přínos okolo 860 mil. CHF (cca 780 mil. EUR).

Zdroj: welt.de
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Düssledorfu

• Teritorium: Švýcarsko

Doporučujeme