Swedbank dá řeší skandál podvody s penězi, prezident banky odstoupil

Prezident druhé největší švédské banky Swedbank, která je obviněná z podvodů s penězi v pobaltských zemích, v pátek odstoupil ze své pozice. ‚Lars Idemark se rozhodl s okamžitou platností opustit roli předsedy Swedbank. V čele banky ho nahradí současná místopředsedkyně Ulrika Franke.‘ uvedla banka ve svém veřejném prohlášení.
V únoru zveřejnila SVT dokumenty, které dokazují, že nejméně 40 miliard korun (3,8 miliard eur) podezřelých transakcích, bylo z účtů Swedbank nasměrováno do pobaltských zemí. Řada transakcí proběhla v letech 2007 až 2015, kde část peněz prvně prošla přes Danske Bank, která je momentálně v centru skandálu podvody s penězi.Na Swedbank bylo podáno obvinění na EBM (úřad pro hospodářské trestné činy).
EBM oznámilo dne 1. dubna, že neotevře trestní vyšetřování kvůli pětiletému promlčení a kvůli tomu, že události nastaly ještě před zpřísnění zákonů proti podvodům s penězi (tzv. praní peněz) v roce 2014. EMB však vyšetřuje Swedbank pro podvody a obchodování zasvěcených osob, kvůli podezření, že Swedbank upřednostňuje svých 15 největších akcionářů.
Potíže Swedbank nemají žádný vliv na běžný chod banky, důvěra vkladatelů v tuto instituci nicméně nyní klesla. Pro záměry českých podnikatelů ve Švédsku doporučuje kancelář CzechTrade ve Stockholmu využít služeb největší tuzemské banky, SEB. Pracovníci CzechTrade Stockholm jsou vždy připraveni pomoci českým exportérům s agendou kolem založení bankovního účtu nebo převodů peněz.


  • Země: SE – Švédsko
  • Datum zveřejnění: 25.04.2019

Zpracoval kolektiv pracovníků CzechTrade Stockholm.
S využitím zdroje: The Local Sweden

Souborové přílohy

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme