Swire dokončil akvizice stáčíren Coca-Coly ve Vietnamu a Kambodži

Hongkongský konglomerát Swire Pacific uzavřel v červenci 2022 dohodu o akvizici stáčíren Coca-Coly ve Vietnamu a Kambodži.

Dle prohlášení na burze zaplatil Swire za aktiva v obou zemích 1,02 mld. amerických dolarů. Jedná se o první investici Swire na trhu s nápoji v jihovýchodní Asii, dynamickém a živém regionu s obrovským růstovým potenciálem.

Ilustrační fotografie

Po akvizici společnosti Cambodia Beverage v listopadu 2022 nyní společnost Swire Coca-Cola (100% dceřiná společnost Swire Pacific) oznámila také dokončení akvizice společnosti Coca-Cola Beverages Vietnam. Po dokončení transakce nyní Swire Coca-Cola vlastní a provozuje po celém Vietnamu tři zařízení na výrobu nápojů, 18 výrobních linek a šest distribučních center s 3500 zaměstnanci.

Akvizice odráží přitažlivost vietnamského trhu s nápoji i vzhledem k jeho rostoucí populaci s více než 99 mil. obyvatel. Navzdory tomu, že je Vietnam obecně známý jako lukrativní trh s alkoholickými nápoji, zde existují významné příležitosti také pro značky nealkoholických nápojů. V jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik jihovýchodní Asie (v roce 2022 měla růst HDP přes 8 %), cítí významnou a dlouhodobou příležitost i společnost Swire Coca-Cola.

Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Podle statistik dosahují současné tržby v segmentu nealkoholických nápojů 7,8 mld. amerických dolarů a očekává se, že trh ve Vietnamu poroste ročně o 7,2 %. Z toho 21 % tržeb a objemově 12 % nealkoholických nápojů by mělo připadat na spotřebu v barech a restauracích.

Jako pátá největší stáčírna Coca-Coly na světě má Swire Coca-Cola výhradní právo vyrábět, balit, distribuovat a uvádět na trh produkty společnosti Coca-Cola v Číně, Hongkongu, Tchaj-wanu, Kambodži, Vietnamu a 13 státech USA. Vztah Swire Coca-Coly a Coca-Coly začal v roce 1965 akvizicí většinového podílu v hongkongské společnosti.

Swire Coca-Cola v současnosti vyrábí 62 značek nápojů a distribuuje je na trh 880 milionům spotřebitelů.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Hongkong | Kambodža | Vietnam
• Oblasti podnikání: Obchod | Potravinářský průmysl

Doporučujeme