Taktická výhoda v ozbrojeném konfliktu. Nástroj české společnosti Compelson pomáhá v bojích na Ukrajině

Ihned po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině nabídla česká společnost Compelson bezpečnostním složkám Ukrajiny svůj forenzní software na rok zdarma.

Dnes je v zemi aktivních přes padesát licencí, které využívá přímo ukrajinské ministerstvo obrany, státní či vojenská policie, pohraniční stráž nebo také Státní úřad pro vyšetřování válečných zločinů. Pomocí českého nástroje tak mohou získávat informace například o přesunech nepřátelských sil nebo obsah zpráv.

Ilustrační fotografie | Compelson

„Když konflikt na Ukrajině vypukl, vypadalo to jako srážka zajíce s medvědem. Řada firem napříč různými obory ihned Ukrajině podala pomocnou ruku. Protože se v Compelsonu dlouhé roky věnujeme boji se zločinem, považovali jsme za svoji povinnost poskytnout náš software ukrajinským bezpečnostním složkám,“ komentuje svou motivaci Dušan Kožušník, zakladatel a CEO společnosti Compelson.

Po zahájení ozbrojeného konfliktu nabídl Compelson svůj software MOBILedit Forensic 9 na rok zdarma zástupcům Ukrajiny a jejím bezpečnostním složkám. Těm se tak naskytla příležitost získat řadu informací, které mají potenciál poskytnout zemi taktickou výhodu. V současnosti je v zemi aktivních padesát licencí softwaru MOBILedit Forensic 9, rozdělených mezi Ministerstvo obrany Ukrajiny, státní a vojenskou policii, pohraniční stráž nebo také Státní úřad pro vyšetřování válečných zločinů. 

Analýzou získaných mobilních zařízení a chytrých hodinek jsou ukrajinští vyšetřovatelé schopni získat data například o přesunech vojenských jednotek nebo zprávy či informace o proběhlých hovorech, ale také analyzovat obsah fotografií v zařízení. 

„Doba pokročila a války se již dlouho nevedou jen na bitevním poli. Vždy navíc platilo, že kdo má informace, má náskok před protivníkem. Díky našemu softwaru MOBILedit Forensic 9 mají různé ukrajinské bezpečnostní složky možnost právě tyto informace získávat z mobilních zařízení a chytrých hodinek. Ukrajinské síly tím získají data o proběhlých zprávách či hovorech, ale třeba i GPS lokace, podle kterých se dají vytrasovat přesuny i základny nepřátelských jednotek,“ komentuje přínos svého produktu v ozbrojeném konfliktu Kožušník.

Vedle samotného softwaru nabídl Compelson ukrajinským složkám také školení v používání produktu tak, aby jeho možnosti dokázali vyšetřovatelé naplno využít. Experti Compelsonu proto věnovali vzdálenému zaškolení různých složek více než patnáct hodin. Mimo to poskytují technickou podporu na dálku.

Fotografie prozradí více než slova

V rámci aplikace MOBILedit Forensic 9 nabízí Compelson funkci Camera Ballistic, pomocí níž lze zjistit, zda byly fotografie umístěné v paměti zařízení pouze staženy z internetu, nebo přímo vyfoceny. Pro potřeby forenzního vyšetřování obrázků a fotografií Compelson ve světle probíhajícího konfliktu rozšířil možnosti detekce objektů na fotografiích o detekci zbraní a zbraňových systémů. Při analýze tak lze určit, jaké zbraně se na fotografiích nachází, případně o jakou vojenskou techniku se jedná. Compelson tímto přidává další díl do skládačky, jejímž cílem je co největší úplnost informací.

Nejnovější aktualizaci svého softwaru MOBILedit Forensic 9 představil klientům Compelson v říjnu uplynulého roku. Oproti předchozí verzi v ní navíc nabízí možnost forenzní analýzy cloudových služeb, ale také chytrých hodinek značek Garmin, Samsung, TCL a Alcatel. Analýzu chytrých hodinek značky Apple přinesl Compelson v listopadu 2021.

Redakčně upravená tisková zpráva

Společnost Compelson je průkopníkem v oblasti bezpečnosti mobilních zařízení a jejich forenzní analýzy – tedy ve využití získaných dat pro vyšetřování či soudní řízení. Tato data v dnešní době hrají klíčovou roli při usvědčování pachatelů či naopak v ochraně poškozených. Firma stála u zrodu tohoto oboru a její produkt MOBILedit Forensic patří mezi nejpoužívanější produkty svého druhu na světě. Compelson se zaměřuje také na překonávání bezpečnosti a získávání dat z chytrých hodinek a cloudových služeb, jakými jsou Facebook, Instagram, OneDrive, Messenger, Slack, služby Google a mnoha dalších. Vedle toho Compelson zároveň provozuje i speciální laboratoř, v níž se specializuje na pokročilé techniky, například na získávání dat přímo z čipů. V rámci laboratoře také pořádá vysoce odborná školení pro vyšetřovací složky.

• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Software a ICT služby

Doporučujeme