Technologické parky v ruském Jekatěrinburgu

Oblastní zastoupení Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace v Jekatěrinburgu uspořádalo pro místní generální konzuláty představení dvou průmyslových zón.

Akce se zúčastnili generální konzulové Velké Británie, Rakouska, Bulharska, Maďarska, Běloruska, Vietnamu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a honorární konzul Slovinska. Za český Generální konzulát se zúčastnil OED.

Jako první byl představený státní Technopark vysokých technologií Sverdlovské oblasti. Zde situované firmy rozvíjejí technologie se státní podporou. Generální ředitel Technoparku A. Ebergard představil vznik a historii technoparku, který vznikl jako nově vybudované centrum za městem.

Několik vybraných firem představily své výrobky. Byly to ekologické čisticí prostředky pro průmysl i domácnost a nové vysokovýkonné kotle pro průmyslový ohřev vody. Zajímavý byl přenosný laserový spektrometr pro kontrolu složení kovů (určuje procenta Si, C, Mn, Ni, Cr, Cu, Fe). Nejzajímavějším byl komplex dronů pro kontrolu a opravy vedení VVN, při jejichž použití není nutno vypínat kontrolované vedení.

Na prvním dronu jsou kromě kamery ještě ultrafialový, tepelný, magnetický a laserové scanery, které zjistí případná poškození vedení (prasklé nebo rozplétající se dráty lana VVN, odklonění izolátorů nebo stožárů od svislé polohy, apod.). Druhý dron opravuje poškozené dráty lana (odstřihne visící dráty, které by umožnily vznik výboje do země, nebo procházející osoby, nasadí svorku na rozplétající se místo). Třetí dron provádí čištění a nástřik kabelů VVN ochranou proti korozi, proti tvoření námrazy apod.

Druhou představenou zónou byl Mezinárodní business park Dělovoj Kvartal. V něm jsou soustředěny soukromé firmy fungující bez státní podpory. Tento technopark byl přestavěn z budov starého závodu na výrobu armatur. Technopark představil A. Charlov, zástupce MZV RF ve Sverdlovské oblasti.

Z vybraných firem se prezentovala Treaton, která vyrábí přístroje umělé plicní ventilace. S touto firmou vedly na jaře 2020 jednání VOEÚ Moskvy a EK Jekatěrinburg o nákupu jejich přístrojů do ČR. Tehdy se nepodařilo včas najít způsob platby a firma prodávala už jiným zájemcům, kteří byli následující v řadě po nás. Nyní zástupce firmy sdělil, že své přístroje dodávají do ČR, ale přes německého zprostředkovatele.

Další zajímavou firmou je Biosmart, která vyvinula přístroje a software pro rozlišování osob podle obličeje nebo bezkontaktního snímání otisků prstů. Firma má dceřinou pobočku v ČR, kde vyrábí tyto systémy pro firmy český trh (např. letiště V. Havla) i EU. Další firmou byla logistická BoxBerry, která kromě dodání zásilek po celé RF má rovněž pobočky i po celém světě (Londýn, Helsinky, Berlín, New Jersey, Miami, Soul, Hongkong). Spolupracuje s FedExem a v ČR spolupracuje se Zásilkovnou.

Je zajímavé srovnat dva typy technoparků. V prvním, se státní podporou, se firmy zabývají spíše vývojem nejmodernějších technologií. Ve druhém jsou již vyvinuté technologie sériově vyráběny a dále rozvíjeny. Oba technoparky však nabízejí firmám velmi výhodné zázemí, aby přilákaly high-tech firmy do Jekatěrinburgu.

Je to kromě velmi výhodné výše nájmu prostor včetně napojení na všechny sítě rovněž úklid kanceláří i vnějších prostor, konferenční sály i salónky pro pracovní jednání, jídelny, parkoviště, autobusová doprava pro pracovníky bez aut. Je vidět, že Sverdlovská oblast úspěšně přitahuje inovativní firmy. To se projevuje i na vzájemném obchodu s ČR, kdy tato oblast v roce 2020 vytvořila 81 % vzájemného obchodního obratu Uralského federálního okruhu a 40 % celého konzulárního okruhu GK Jekatěrinburg (od Uralu až po Kamčatku).

Pro případné podrobnější informace je možné obrátit se na GK Jekatěrinburg.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Jekatěrinburgu (Rusko).

• Teritorium: Evropa | Rusko | Zahraničí

Doporučujeme