Technologie UV ošetření mléka byla schválena v USA

Dne 3. června 2025 oznámila americká firma Tamarack Biotics, že její technologie UV ošetření práškových mléčných složek získala schválení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako metoda rovnocenná tepelné pasterizaci.

Oznámení se týká aplikace na sušené mléčné složky, zejména kolostrum, laktoferrin a mléčný proteinový koncentrát. Technologii firma označuje jako TruDutra, přičemž FDA potvrdila, že splňuje požadavek redukce běžných patogenů jako Salmonella, Listeria monocytogenes nebo E.coli.

Ilustrační fotografie

Podle údajů zveřejněných společností Tamarack Biotics zachovává technologie až 71 % původního obsahu bioaktivních proteinů. V případě tradiční tepelné pasterizace se běžně uvádí míra zachování pod 10 %. Společnost zároveň deklaruje, že proces probíhá za nižších energetických nároků, jelikož odpadá nutnost zahřívání na více než 70 °C a následné rychlé ochlazování.

ExportMag.cz: Výrobci alternativních potravin spolupracují v organizaci ProVeg

Tamarack Biotics avizuje, že plánuje rozšířit použití technologie i na tekuté mléko, jogurty a další mléčné produkty, přičemž uvedení na trh očekává přibližně v roce 2027. Proces komerčního zavádění technologie v USA tak probíhá ve fázích, a to jak z hlediska technologické připravenosti, tak regulatorního posouzení.

Schválení FDA se v současnosti vztahuje výhradně na UV ošetřené sušené mléčné ingredience. Ostatní formy aplikace budou podléhat dalším regulačním krokům a schvalovacím procesům.

V EU byla technologie UV ošetření poprvé schválena pro pasterizovaná mléka (jako novel food) v roce 2016. EFSA potvrdila bezpečnost a stabilitu výsledného produktu. V jiných zemích (např. Kanada, Nový Zéland, Austrálie) UV ošetření mléčných produktů není zakázáno, ale podléhá schvalovacím postupům s požadavkem prokázané účinnosti a bezpečnosti potravin.

UV ošetření je součástí širšího trendu rozšiřování využití netepelných technologií ošetření potravin, které reagují na potřebu zachování obsahu živin a redukci spotřeby energie a vody.

Autorka: Tereza Černá, externí konzultantka pro teritorium USA.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu mze.gov.cz v Proexportním okénku. Zdroj: EFSA, igrownews.com, Nutrition Insight
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme