Tepelná elektrárna v Mexiku ano, nebo ne?


  • Země: MX – Mexiko
  • Datum zveřejnění: 26.02.2019

Mexický prezident Lopéz Obrador zveřejnil výsledky lidového referenda, konající se o víkendu 23. a 24. února ve státech Morelos, Puebla a Tlaxcala. Jednalo se o budoucnost Integrálního projektu Morelos (Proyecto Integral Morelos PIM). Konkrétně jde o vybudování plynovodu a akvaduktu a též počátku fungování již vybudované tepelné elektrárny Huexca. Celkem 59.5 % hlasů bylo pro a 40,1 % proti projektu.
Prezident na podporu projektu slíbil, že pro obyvatele zmíněných států budou mnohem levnější ceny elektřiny a zároveň dodal, že pokud projekt nedopadne, bude zapotřebí kupovat elektřinu od zahraničních firem. Místní farmáři jsou ale přesvědčení, že vláda chce pouze ovládnout vodní zdroje a mají také obavy z kontaminace vody. Vláda nicméně podepsala spolupráci s OSN, která má dohlédnout na kvalitu vody i případný negativní vliv na životní prostředí. Lopez Obrador chce zahájit činnost elektrárny ještě letos. 
Koncesionáři plynovodu jsou Španělé a Italové. Jedná se o elektrickou linii dlouhou 20 km a akvadukt, který předpokládá přivézt do tepelné elektrárny 50 milionů litrů vody denně. PIM také předpokládá rozšíření stávajících a vybudování nových dálnic a též restauraci vlakové železnice. 

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Mexico City
Zdroj: El Economista

 

 

Souborové přílohy

• Teritorium: Amerika | Mexiko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme