Zdroj: CzechTrade

Thajci odráží globální trend stárnutí populace

Celosvětový trend stárnutí populace zažil v posledních třech desetiletích rychlý vzestup, přičemž dvě třetiny osob starších 60 let žijí v rozvojových asijských zemích.

V roce 2021 oficiálně Thajsko přešlo do kategorie stárnoucí společnosti, kdy pětina jeho obyvatel dosáhla věku 60 let a více. Uvádějí Světová zdravotnická organizace a OSN.

Ilustrační fotografie

Do roku 2031 se očekává, že Thajsko přejde do kategorie super stárnoucí společnosti, kdy 28 % obyvatel dosáhne věku 60 let a více. Data z Ministerstva sociálního rozvoje a ochrany lidských práv odhalují, že až dvě třetiny starších Thajců nemají dostatečné příjmy nebo úspory pro vlastní podporu. Pouhých 5 % staršího obyvatelstva má úspory přesahující jeden milion bahtů.

Vláda zavedla různé finanční nástroje, aby uspokojila potřeby této rostoucí demografické skupiny. Mezi ně patří zákon o Národním penzijním fondu, který nařizuje thajským podnikům alokovat fondy pro zaměstnance.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Zpětná hypotéka nabízí finanční prostředky pro ty, kteří si nepostarali o dostatečné úspory na důchod. Tento mechanismus obrací konvenční platební tok, kdy věřitel provádí platby dlužníkovi. Dům dlužníka slouží jako záruka. Paninee Manosan, zástupce ředitele oddělení úvěrů v bance Government Housing, uvedl, že zpětné hypotéky jsou jednou z jejich politik na podporu starších osob. Avšak během tří let nabídky této služby byl dosud zaznamenán jen pomalý nárůst zájmu, kdy jí využilo pouze 99 zákazníků.

Trendy v oblasti vlastnictví nemovitostí

Obavy o vlastnická práva k nemovitostem po skončení lhůty půjčky se zdají být při rozhodování stěžejní, neboť většina lidí se snaží svůj majetek zanechat následující generaci jako dědictví. Tento trend však může být na cestě k proměně. Mladí profesionálové se stále častěji rozhodují pro nákup bytů či malých domků v blízkosti měst, což jim poskytuje flexibilitu pro prodej. Postupně by to mohlo potenciálně zvýšit poptávku po zpětných hypotéčních úvěrech.

Tento finanční produkt nabízí až 50 % oceněné hodnoty domu a až 30 % oceněné hodnoty bytové jednotky. Banka platí zákazníkům měsíční částku po dobu smlouvy. Sazba 50 % oceněné hodnoty domu je ekvivalentem 95 % jeho hodnoty. Zpětné hypotéky jsou určeny pro lidi ve věku 60 let a starší, kteří mají plné vlastnictví nemovitostí bez dluhu a potřebují stabilní tok hotovosti.

Na konci smlouvy si zákazníci mohou buď vykoupit dům od banky, nebo dům prodat ve veřejné dražbě. Zpětné hypotéky jsou pro většinu Thajců novým konceptem a informovanost o nich je v současné době omezena. Nicméně GH očekává, že jejich popularita vzroste v příštích 10-20 letech, protože stále více starších majitelů nemovitostí bude osamocených nebo bez dětí. Banka vyčlenila 1 miliardu bahtů na tento úvěrový program a od jeho zahájení v roce 2019 již poskytla úvěry v hodnotě 233 milionů bahtů.

Ilustrační fotografie

Hypoteční úvěry

Zpětné hypoteční úvěry jsou spojeny s významnými riziky, a proto se považuje za vhodné stanovit maximální částku úvěru ve výši 50 % oceněné hodnoty. Zůstatek úvěru může nakonec překročit hodnotu nemovitosti v důsledku nedodržení splátek před uplynutím doby splatnosti. GH začala nabízet zpětné hypoteční úvěry v roce 2019 v Bangkoku a metropolitních oblastech. 

Zavedení zpětných hypotečních úvěrů znamená důležitý krok v pokusu o řešení rostoucího problému financování důchodu pro stárnoucí obyvatelstvo Thajska. Pro mnoho starších občanů, kteří nemají dostatek úspor, mohou tyto úvěry představovat cestu k zajištění stabilního příjmu v pozdějším životě. Avšak existují obavy v podobě nedostatečné informovanosti. Mnoho Thajců dodržuje tradici dědictví domů a pozemků v rodině, a proto se obávají, že po skončení lhůty půjčky budou muset nemovitosti prodat, což by mohlo ohrozit plánované dědictví.

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko
Zdroj: Thaiger

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě

Doporučujeme