Thajská společnost ThaiBev odmítla spekulace o prodeji největšího vietnamského pivovaru SABECO

Vietnam je největším spotřebitelem piva v jihovýchodní Asii a devátým největším spotřebitelem piva na světě. Pivovar SABECO je se 40% podílem jedničkou na vietnamském trhu.

První spekulace o prodeji akcií SABECO pivovaru Budweiser APAC se objevily již v prosinci minulého roku.

Ilustrační fotografie

Thajský gigant k tomu tehdy uvedl, že se naopak snaží upevnit svou pozici největší nápojové společnosti v jihovýchodní Asii a Vietnam, jako jedna z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, je pro něj klíčovým trhem.

Nikkei Thapana Sirivadhanabhakdi, generální ředitel ThaiBev Group, na výroční tiskové konferenci společnosti řekl, že pivovar SABECO je perlou mezi pivovary v regionu a prodej akcií se neplánuje.

ThaiBev vlastní ve společnosti SABECO 54% podíl, Vietnam State Capital Investment Corporation má 36 % a zbývajících 10 % další zahraniční investoři.

SABECO nyní zaznamenalo meziroční nárůst tržeb o 25 % a roční zisk vzrostl na rekordních 75,4 mil. USD (cca 1,8 mld. Kč), nejvíce od r. 2017, kdy majoritní podíl v pivovaru získala společnost ThaiBev. Sabeco, největší pivovar ve Vietnamu, má tržní kapitalizaci (tj. hodnotu všech akcií) 4,9 mld. USD (123 mld. Kč).

Co je pravdy na spekulacích o prodeji akcií ukáže čas. Na vietnamském trhu je kromě velké spotřeby i velká konkurence skupin Heineken, Carlsberg, Sapporo, HABECO a dalších.

Autor: Luboš Marek, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Hanoji. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Vietnam | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme