Zdroj: CzechTrade

Thajsko hledá dohodu o volném obchodu s národy Rady pro spolupráci v Zálivu

Thajsko chce se státy Zálivu (GCC) upevnit obchodní a investiční vztahy. Premiér Srettha Thavisin nedávno zakončil svou návštěvu v Saúdské Arábii, kde se účastnil summitu ASEAN-GCC.

Během návštěvy vedl premiér bilaterální jednání se saúdským korunním princem a premiérem Mohammedem bin Salmanem Al Saudem. Oba lídři vyjádřili závazek posílit obchodní a investiční vztahy mezi Thajskem a Saúdskou Arábií. Premiér Srettha vyslovil vděčnost korunnímu princi za úsilí při obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

Ilustrační fotografie

Poslední dva roky jsme byli svědky rozsáhlé spolupráce mezi oběma zeměmi, zejména v oblasti obchodu a investic, s cílem zlepšit diplomatické vztahy. Jako součást tohoto úsilí navrhl thajský premiér vytvoření oblasti volného obchodu Thajsko-GCC. Mluvčí Chai dodal, že thajská vláda podpoří plány Saúdské Arábie na pořádání Expa v Rijádu v roce 2030 a také mistrovství světa ve fotbale v roce 2034.

ExportMag.cz: Česká firma uspěla v Turecku s dodávkami pro plynovody

Lídři dále diskutovali o budoucí spolupráci v oblastech, jako jsou politika, investice, bezpečnost, kultura a obchod. Thajsko již projevilo ochotu hostit první saúdsko-thajskou koordinační radu v Bangkoku, což je významný mechanismus k dalšímu posílení spolupráce mezi Saúdskou Arábií a Thajskem.

Premiér Srettha jednal také s představiteli Saudi Aramco, s guvernérem Fondu veřejných investic země a s korporací Saúdská základní průmyslová společnost (Sabic), aby prozkoumal příležitosti pro investice do energetiky.

Sabic a Saudi Aramco projevily zájem o investice do thajského energetického trhu. V loňském roce podepsala Saudi Aramco memorandum o porozumění s thajskou společností PTT v oblasti spolupráce v energetickém průmyslu, s nadějí, že tato jednání povedou ke zvýšení spolupráce.

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko.
Zdroj: Thaiger

• Teritorium: Asie | Thajsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme